Print

Wees alert en voorkom oplichting via internet

Wees alert en voorkom oplichting via internet

Maar liefst 5,5 miljoen Nederlanders zagen live op televisie hoe de Nederlandse voetbalvrouwen de finale wonnen van tegenstander Denemarken. Ook in het stadion zaten er nog eens 30.000 toeschouwers waarvan het overgrote deel in het oranje kwam. Nadat duidelijk werd dat de voetbalvrouwen een plek in de finale hadden behaald, ontstond er direct een run op tickets. Helaas pakte dit niet voor iedereen goed uit en werden er diverse fans geconfronteerd met internetoplichting. Hoe kun je het risico om opgelicht te worden verkleinen en wat moet je doen als jij bent opgelicht via het internet?

Alle wedstrijden van het Nederlandse team tijdens het EK vrouwen waren uitverkocht. Toen de spelers afgelopen donderdag 3 augustus ook nog Engeland versloegen in de halve finale groeide de vraag naar finale-tickets direct. Onder andere op Marktplaats werden diverse tickets aangeboden. Vaak ging het goed, maar soms ook niet. Diverse voetbalfans maakten geld over naar de verkoper in de veronderstelling dat zij hiervoor een ticket voor de wedstrijd hadden bemachtigd. Helaas volgde er geen ticket waardoor de voetbalfans zonder ticket en minimaal tientallen euro’s armer achterbleven.

Wees alert

Het is een fenomeen dat helaas steeds vaker voorkomt: je ziet de perfecte schoenen bij een tweedehands verkoper en maakt het geld direct over. De schoenen komen echter nooit aan. Of je spot enkele concertkaarten online voor dat uitverkochte concert van jouw favoriete artiest. Via de e-mail krijg je een e-ticket. Vervolgens sta je voor een dichte deur omdat de kaartjes nep blijken. En ook andersom gebeurt het regelmatig: jij stuurt alvast de schoenen of het concertkaartje op, terwijl het geld nooit volgt. Wees daarom altijd voorzichtig. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook. Bewaar de correspondentie en betaal niet zomaar (grote) bedragen. Kortom: wees alert! 

Check de (ver)koper

Omdat er altijd mensen zijn die de boel oplichten, heeft de politie een speciale checkfunctie gelanceerd. Hier kun je checken of er negatieve ervaringen zijn geweest met een (ver)koper. Geeft de checkfunctie de uitslag “Er zijn over deze partij geen meldingen bekend”, wees ook dan alsnog voorzichtig. Het is namelijk geen garantie dat de (ver)koper een betrouwbare partij is. Is de uitslag “Er zijn meldingen over deze partij bekend”, dan ben je gewaarschuwd.

Wat te doen als je slachtoffer bent geworden?

Internetcriminelen worden steeds gehaaider. Daardoor zijn er nog steeds elke dag mensen die in de slimme trucjes van deze criminelen trappen. Ben jij ook opgelicht via het internet? De politie raadt aan om aangifte te doen. Dit kan op meerdere manieren: via internet (www.politie.nl), telefonisch (via 0900-8844) of op een politiebureau. Wel krijgt de eerste optie de voorkeur, omdat een online aangifte minder tijd in beslag neemt en direct bij de juiste afdeling terechtkomt. Bewaar zoals gezegd alle correspondentie met de oplichter en maak een kopie van de advertentie. Hoewel de kans klein is dat je je geld terugkrijgt, is de kans wel groter dat de oplichter gepakt wordt en geen andere slachtoffers meer zal maken.

Categoriën: Particulier , Tips , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading