Print

Wat verandert er op financieel gebied voor jou per 1 juli?

Wat verandert er op financieel gebied voor jou per 1 juli?

Dankzij wetswijzigingen die vanaf 1 juli van kracht zijn kan het zijn dat er op financieel vlak het een en ander voor je staat te veranderen. Benieuwd welke financiële veranderingen er allemaal plaatsvinden en wat dit voor jou betekent? Je leest het hier.

Korting op het collegegeld

Start jij na de zomervakantie met een nieuwe studie? Dan is er goed nieuws. Vanaf het nieuwe studiejaar wordt het collegegeld namelijk gehalveerd voor het eerste studiejaar: in plaats van € 2.060 betaal jij - of je ouders natuurlijk - het eerste jaar van de studie € 1.030 aan collegegeld. Kies je voor de PABO? Dan betaal je ook in het tweede studiejaar maar de helft van het collegegeld. 

Stijging uitkeringen en minimumloon

Niet alleen voor studenten is er goed nieuws. Ook voor mensen die arbeidsongeschikt zijn en een uitkering ontvangen komt er meer geld vrij. Dankzij de aangepaste wet- en regelgeving stijgen de uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Bovendien gaat het minimumloon met 1,03% omhoog.

Stijging huurprijzen

Vanaf 1 juli mogen woningverhuurders echter ook de huren opnieuw indexeren. Dit betekent dat de huren in de meeste gevallen omhoog gaan. De huurstijging bij sociale huurwoningen is afhankelijk van het (huishoud)inkomen in 2016. Bij een huishoudinkomen tot € 41.056 stijgt de huur met maximaal 3,9%. Bij een hoger huishoudinkomen is de stijging maximaal 5,4%. Let op: de verhoging kan gevolgen hebben voor de huurtoeslag. Vaak geeft de verhuurder dit door aan de Belastingdienst.

Stijging energieprijzen

Nieuwbouwwoningen hoeven vanaf nu niet meer verplicht aangesloten te worden op het gasnet. Daarnaast verhogen verschillende energiebedrijven de kosten van gas en elektriciteit. Dit betekent dat het voor iedereen een goed moment is om de prijzen van energiebedrijven te vergelijken en eventueel over te stappen. Inschrijven bij een veiling van energieaanbieders kan natuurlijk ook.

Ondernemer?

Niet alleen voor particulieren is er het een en ander veranderd per 1 juli 2018, ook ondernemers krijgen te maken met wetswijzigingen die voor hen het een en ander kunnen veranderen op de werkvloer. Hier lees je meer.

Wat verandert er voor jou?

Wil je weten wat al deze financiële veranderingen precies voor jou betekenen en wat je hieraan kunt doen? Wijzer in geldzaken heeft een tool ontwikkeld waarmee je een duidelijk inzicht krijgt. Doe de test en ontvang bruikbare tips en adviezen over jouw financiële situatie.

Categoriën: Besparen , Particulier , Tips , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading