Als je samen een huis koopt, verwacht je hier jaren met veel plezier samen te wonen. Maar wat als het misgaat en jullie besluiten te gaan scheiden? Dan is het belangrijk dat de financiële afwikkeling goed en volledig afgehandeld wordt. Avrotros Radar besteedde in de uitzending van maandag 10 september aandacht aan dit onderwerp waarbij het belang van ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid benadrukt werd. In de praktijk blijkt dit namelijk regelmatig niet goed geregeld waardoor huizenbezitters na hun scheiding voor vervelende financiële verrassingen komen te staan. Hoe voorkom je dat jij na een scheiding in zo’n situatie belandt?
Scheiden en een koophuis? Regel je zaken goed.
Sluit je samen een hypotheek af, dan ben je in de meeste gevallen samen volledig aansprakelijk voor de kosten van de hypotheek. Dit wordt de hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd. Ga je scheiden en blijft je ex-partner in de woning wonen? Dan is het belangrijk dat jij uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen wordt. Als je dit niet doet, blijf jij gedurende de volledige looptijd van de hypotheek medeverantwoordelijk voor de kosten, zelfs wanneer in het echtscheidingsconvenant andere afspraken zijn opgenomen. Kortom: betaalt je ex-partner de kosten voor de hypotheek niet (op tijd), dan valt de rekening bij jou op de deurmat.
Regel het met de bank
In de uitzending van Radar komen twee vrouwen aan het woord die al ruim zeven jaar geleden gescheiden zijn en alles financieel goed geregeld dachten te hebben. Ondanks dat via de rechter is vastgelegd dat het huis volledig van hun ex is en dat hij na de scheiding verantwoordelijk is voor alle kosten, zorgt de hoofdelijke aansprakelijkheid ervoor dat zij alsnog moeten opdraaien voor de hypotheekschuld. De bank beslist in dergelijke situaties zelfstandig of een ex het huis alleen kan betalen en of de vertrekkende partner ontslag krijgt. Gebeurt dit niet, dan moet de woning verkocht worden óf blijven beide partners verantwoordelijk voor de hypotheeklasten.
Stappenplan ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid
Vaak wordt onderschat hoe complex de financiële afwikkeling van een scheiding kan zijn wanneer er sprake is van een gezamenlijke woning en hypotheek. De hulp van een financieel expert is in deze situaties dan ook vaak onmisbaar. Wij ontwikkelden als hulpmiddel een stappenplan en checklist voor de situatie dat één van de partners het huis en de hypotheekschuld wil overnemen. Door de stappen zorgvuldig te volgen help je toekomstige problemen te voorkomen.
>> Download hier het stappenplan
Helaas komt er bij een scheiding veel kijken, ook op financieel gebied. Hoe zit het bijvoorbeeld met de verdeling van de spullen, de verzekeringen en je pensioen? Finfin van Adfiz beantwoordt al je vragen. Natuurlijk kun je jouw vraag ook vrijblijvend stellen aan één van onze financiële adviseurs of ga naar je eigen adviseur.