Print

Wat mag ik als student bijverdienen en betaal ik ook belasting?

Wat mag ik als student bijverdienen en betaal ik ook belasting?

Studeer je en ga je deze zomer flink aan het werk om je rekening te spekken? Op een festival, in de horeca of als fruitplukker? Voordat je aan de slag gaat: hoe zit het eigenlijk met de bijverdiengrens en de belastingen?

Om met het makkelijke deel te beginnen; de bijverdiengrens kun je vergeten want die is afgeschaft. Ook mbo-studenten mogen nu onbeperkt bijverdienen naast hun studiefinanciering, voor ho-studenten (hbo en wo) was dat al eerder geregeld. Dat scheelt, want tot nu toe mocht je ongeveer 16.000 euro bijverdienen per kalenderjaar. DUO laat weten dat de bijverdiengrens voor mbo-studenten is afgeschaft per 1 januari 2024, maar dat ze ook bijverdiensten in 2022 en 2023 niet meer zullen controleren.

En dan de belastingen

Iedereen die werkt moet in principe belasting betalen. Maar: er zijn ook kortingen. De arbeidskorting en de algemene heffingskorting vormen samen de loonheffingskorting. Verdien je in 2024 in totaal niet meer dan ongeveer 13.000 euro bruto, dan hoef je geen belasting te betalen.

Vaak wordt voor studenten deze loonheffingskorting direct verrekend en krijg je dus meteen een hoger netto loon overgemaakt. Dat direct toepassen van de loonheffingskorting kan echter slechts bij één werkgever tegelijk. Heb je meerdere baantjes gehad, dan kun je mogelijk de teveel ingehouden belasting terugvragen. Werk je een korte periode bij een werkgever (bijvoorbeeld alleen in de zomer) dan kan de studenten – en scholierenregeling in beeld komen. De belasting wordt dan niet over een heel jaar, maar over een kleiner tijdvak berekend en dat is gunstig: je krijgt dan meer uitbetaald. Is de regeling niet toegepast, dan heb je waarschijnlijk teveel belasting betaald en kun je die terugvragen door aangifte te doen.

Aangifte doen

Uit onderzoek blijkt dat een derde van de jongeren met een bijbaan geen aangifte doet. En dat terwijl degenen die het wél doen gemiddeld 150 euro per jaar terugkrijgen. Zij worden vaak gestimuleerd en geholpen door hun ouders. Aangifte doen is echt niet moeilijk en loont vaak de moeite. Het kan via de website van de Belastingdienst of via de app. Je hebt een Digid nodig, je jaaropgave(n) en informatie over bijvoorbeeld zorgkosten. Ben je het in eerdere jaren vergeten? Je kunt nog tot vijf jaar terug aangifte doen. Dat kan maar zo een leuk sommetje geld opleveren. Hier lees je meer.

Categoriën: Particulier , Belasting , Tips
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading