Print

Wat betekent nieuwe wet- en regelgeving voor uw lijfrente en belastingaangifte?

Wat betekent nieuwe wet- en regelgeving voor uw lijfrente en belastingaangifte?

Wanneer u een aantoonbaar pensioentekort heeft, is het mogelijk om een extra bedrag te betalen aan een lijfrenteverzekering en/of rekening. Daarmee realiseert u een aanvullend inkomen vanaf uw pensioenleeftijd. Om te bepalen welk bedrag u maximaal mag en kan opbouwen, kunt u aan de hand van een berekeningsformule de “jaarruimte” berekenen. De uitkomst van deze berekeningsformule is het bedrag dat u maximaal mag aftrekken van uw inkomstenbelasting. Maar let op! Door wijzigingen in wet- en regelgeving zullen deze bedragen veranderen.

Wijziging in wet- en regelgeving

De “Wet verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd” regelt vanaf 2013 een verhoging van de pensioenleeftijd. Deze verschuift van 65 naar 67 jaar en wordt vervolgens gekoppeld aan de stijging van de levensverwachting. U heeft nu een langere periode om een lijfrente op te bouwen. Onder andere om die reden heeft de wetgever een beperking doorgevoerd van de jaarruimte.

Per 1 januari 2015 wordt de jaarruimte nog meer beperkt. Dan volgt de “Wet verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioen en maximering pensioengevend inkomen”. In deze wet wordt naast een versobering van de pensioenopbouw ook een beperking van uw jaarruimte doorgevoerd.

Meer premie dan u kunt aftrekken?

Veel particulieren hebben nu een lijfrenteverzekering en/of een –rekening waar maandelijks een premie aan wordt betaald. Dergelijke producten zijn in het verleden in orde gemaakt, worden automatisch van uw rekening geïncasseerd en lopen vrolijk door. Wanneer u uw aangifte gaat invullen, zou kunnen blijken dat u meer premie heeft betaald dan uw daadwerkelijk kunt aftrekken. Uw netto premie stijgt en tijdens de uitkeringsperiode moet u maar zien te bewijzen dat u de premie niet heeft kunnen aftrekken. Wellicht heeft u dan nog een reserveringsruimte, zodat u het probleem nog kunt oplossen. Een oplossing achteraf.

Voorkomen is beter dan genezen

Verstandiger is om nu alvast na te gaan wat deze aanpassingen voor u betekenen. Daalt uw jaarruimte en betaalt u meer premie aan uw lijfrenteverzekering en/of meer inleg op uw lijfrente rekening dan u kunt aftrekken? Dan kan het verstandig zijn een aanpassing door te voeren.

Heeft u een dergelijke product in orde heeft gemaakt via een financieel adviseur? Dan heeft u geluk. U kunt met hem of haar contact opnemen en vragen welke gevolgen deze aanpassing voor u heeft. Uw financieel adviseur heeft de informatie van het product en wanneer u de juiste overige benodigde gegevens aanlevert, kunnen zij voor u uw jaarruimte berekenen.

 

Categoriën: Particulier , Pensioen , Belasting
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading