Print

Wat betekent een lening voor je portemonnee?

Wat betekent een lening voor je portemonnee?

Grip op je financiën is belangrijk, zeker als je geld gaat lenen. Dus als je een doorlopend krediet of een persoonlijke lening wilt afsluiten is het verstandig om goed te bedenken wat dat betekent voor je maandelijkse budget. De vernieuwde Risicometer Lenen van budgetinstituut Nibud geeft inzicht in de gevolgen van een lening voor je financiële situatie.

Veel online tools laten zien wat je (maximaal) mag lenen op basis van je inkomen, maar belangrijker is of de lening ook daadwerkelijk in je persoonlijke financiële situatie past. Kun je de lasten wel dragen? Of moet je bezuinigen op andere zaken? De Risicometer Lenen van Nibud kan je daarbij helpen. De tool berekent of je jouw verplichte uitgaven, zoals vaste lasten voor woning en levensonderhoud, nog kunt betalen. Maar ook of je op ‘vrije uitgaven’ moet besparen, zoals vakantie, uitstapjes of bijvoorbeeld sporten.

Persoonlijk budget

Wat bij jou past is afhankelijk van bijvoorbeeld gezinssamenstelling, vaste lasten, woonsituatie en inkomsten. En of je al andere leningen hebt en wat voor lening je nu wilt aangaan. Op basis van al die gegevens geeft de Risicometer Lenen aan of die lening in je persoonlijke budget past.

Uitkomsten

Er zijn vijf uitkomsten mogelijk. Zo wil een rode uitkomst zeggen: ‘Als u deze lening aangaat, dan kunt u die waarschijnlijk maar net betalen. U zult veel geld kwijt zijn aan aflossingen en weinig geld overhouden om bijvoorbeeld leuke dingen te doen of kopen.’

Let op!

Je kunt de Risicometer Lenen gebruiken als je een doorlopend krediet of een persoonlijke lening wilt afsluiten. De tool is daarnaast geschikt voor autokredieten, postorderkredieten, creditcardschulden en roodstaan. Voor een hypotheek is de Risicometer Lenen niet geschikt.

Tip!

Ga je een hypotheek afsluiten? Ook dan is het van groot belang om niet alleen naar de maximale te verkrijgen lening te kijken, maar ook naar de daadwerkelijke impact op jouw/jullie maanduitgaven. Je financieel adviseur kan daarbij helpen. Lees ook dit artikel op Finfin: Past een maximale hypotheek wel in jouw huishoudboekje?

Categoriën: Particulier , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading