Print

Wanneer verzuim meer is dan een griepje

Geplaatst op:
Wanneer verzuim meer is dan een griepje

Als ondernemer krijg je nogal wat op je bord wanneer een werknemer uitvalt met meer dan een griepje. Veel werkgevers hebben voor die situaties een verzuimverzekering afgesloten. Sinds 1 januari 2020 is er, speciaal voor kleinere werkgevers, een nieuw product op de markt: de MKB verzuim-ontzorgverzekering.

Veel bedrijven verzekeren zich tegen de kosten van verzuim: bij bedrijven met minder dan zeven werknemers heeft driekwart een verzuimpolis en bij bedrijven tussen de zeven en vijftien werknemers 85%.

Kleinere werkgevers

Met name kleinere werkgevers worstelen behalve met de kosten vaak ook met alle werkzaamheden die komen kijken bij langdurig verzuim. Zij hebben vaak geen HR-afdeling om een verzuimtraject te begeleiden. De bedoeling van de MKB verzuim-ontzorgverzekering is, naast de dekking van het financiële risico, het helpen bij de verplichtingen en taken rond de loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie.

Casemanager

De MKB verzuim-ontzorgverzekering biedt meer inhoudelijke ondersteuning en dienstverlening dan reguliere verzekeringsproducten. Het belangrijkste verschil is dat de verzekeraar een casemanager aanstelt (die zit bij de prijs inbegrepen), die de regie voert over het hele re-integratieproces. Als ondernemer hoef je je geen zorgen te maken over de loonsancties die het UWV zou kunnen opleggen, omdat de verzekeraar deze overneemt. Het product is daarmee Poortwachter-proof. Voorwaarde is dan wel dat jij als ondernemer de adviezen van de bedrijfsarts en de casemanager nauwkeurig opvolgt.

Premie

Verschillende verzekeraars bieden sinds 1 januari 2020 de MKB verzuim-ontzorgverzekering aan. De premie is onder andere afhankelijk van je bedrijf, de sector waarin je actief bent en de verzekeraar van je keuze. Ook het verzuim in je eigen bedrijf telt mee, al is het effect hiervan op de premie gebonden aan een maximum. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je toch een keer een geval van langdurig verzuim hebt in je bedrijf.

Vergelijken

Je verzekeringsadviseur kan je helpen om de juiste partij te selecteren. Daarbij zal hij of zij onder meer letten op de keuze uit arbodiensten, de schademeldingstermijn en de inloopdekking voor de aanvullende (re-integratie) dienstverlening.

Premievoordeel

Om kleine werkgevers meer ruimte te geven om een verzuimverzekering af te (kunnen) sluiten, is recent een wetswijziging aangenomen. Kleine werkgevers gaan per januari 2022 een lagere premie betalen voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds (de Aof-premie). De premie voor kleine werkgevers mag maximaal 2%-punt lager zijn dan die van overige (grotere) werkgevers. 

Categoriën: Zakelijk , Verzuim

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 17:40  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 13:30  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 19 dec 09:39  Antwoord
Hi there!
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?