Print

Waarom is mijn autoverzekering niet goedkoper in coronatijd?

Waarom is mijn autoverzekering niet goedkoper in coronatijd?

Uit onderzoek blijkt dat de maandpremies voor autoverzekeringen niet goedkoper werden in coronajaar 2020. Dat had je misschien wél verwacht omdat het aantal aanrijdingen en schades is afgenomen. Desondanks kan het lonen om weer eens naar je autoverzekering te kijken.

Waarom zijn autoverzekeringen eigenlijk niet goedkoper geworden? We zijn toch veel minder de weg opgegaan? Het heeft ermee te maken dat verzekeraars naar statistieken op de wat langere termijn kijken. Na een flinke storm schiet de premie van je opstalverzekering niet meteen omhoog, en andersom, na een periode van relatief weinig schade, dalen de premies niet direct. Dat neemt echter niet weg dat je best weer eens naar je autoverzekering kunt (laten) kijken!

Minder kilometers

Wanneer je een autoverzekering afsluit geef je (meestal, niet altijd) het aantal kilometers op dat je verwacht te gaan rijden per jaar. De kans is groot dat je in deze periode dat aantal bij lange na niet haalt. Dat kun je doorgeven aan de verzekeraar, met een (iets) lagere premie tot gevolg.

Schorsen

Gebruik je je (tweede) auto in deze periode helemaal niet, dan kun je die laten schorsen. Je verklaart dan dat je niet meer met je auto op de openbare weg komt. In dat geval hoef je geen wegenbelasting meer te betalen, geen autoverzekering af te sluiten en is ook geen APK-keuring nodig. Je geschorste auto mag alleen op je eigen terrein of in een autostalling staan. Bedenk wel wat de risico’s zijn voor eventuele schade. Weet ook dat je bij schorsing geen schadevrije jaren opbouwt.

Gedrag

Een manier om korting op je premie te krijgen is goed gedrag. Een aantal autoverzekeraars biedt korting aan wanneer je veilig rijdt. Dat wordt geregistreerd via een app op je telefoon of via een kastje/stekker in je auto. De basispremie van deze verzekeringen ligt vaak wel wat hoger. Informeer bij je adviseur of dit iets voor je is.

Vergelijken

Blijven vergelijken loont. In de loop van de tijd verandert er veel. Je auto wordt ouder en heeft wellicht een minder kostbare dekking nodig, óf de bodem van je buffers komt in zicht en een juist ruimere dekking is daardoor gewenst. Premies en voorwaarden veranderen én vergeet ook je eigen leeftijd niet. De leeftijdscategorie 18-24 betaalt bijvoorbeeld de hoogste premie. Word je 25, dan kan het lonen om opnieuw rond te kijken.

Dubbele dekking

Veel auto-eigenaren zijn dubbel verzekerd, zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Heb je bijvoorbeeld al een rechtsbijstandverzekering? Controleer dan of daar een verkeersdekking in zit. Je hoeft deze dan niet bij je autoverzekering af te sluiten. En heb je een pechhulp verzekering afgesloten, dan is lid zijn van de ANWB of Route Mobiel vaak overbodig.

Voorwaarden

Tot slot: dit zijn de acht belangrijkste voorwaarden. Bezuinig niet op de verkeerde zaken! 

 

 

Categoriën: Particulier , Verzekeren , Schade
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading