Print

Vroege zestiger moet zich voorbereiden op latere AOW

Vroege zestiger moet zich voorbereiden op latere AOW

De versnelling van de AOW-verhoging heeft de meeste impact voor Nederlanders rond de 60 jaar. Doordat de AOW-leeftijd sneller wordt verhoogd krijgen Nederlanders tussen de 58 en 64 jaar later AOW. Hoeveel later hangt af van hun geboortedatum, maar de extra vertraging kan oplopen van één tot negen maanden.


AOW al in 2021 naar 67
De versnelling van de verhoging van de AOW-leeftijd is dinsdag aangenomen door de Eerste Kamer. Dit betekent dat in plaats van in 2023 al in 2021 de AOW-leeftijd naar 67 gaat.


Verdere stijging afhankelijk van levensverwachting
Na 2021 stijgt de AOW-leeftijd mee met de levensverwachting. De koppeling met de levensverwachting was er al, maar door de versnelling naar 67 jaar komt de eerste stijging twee jaar eerder. Zoals het er nu uitziet zal de AOW-leeftijd in 2022 stijgen naar 67 jaar en 3 maanden in plaats van in 2024.


Latere AOW voor iedereen geboren na 30 september 1950
De versnelling van de stijging naar 67 jaar heeft gevolgen voor iedereen die van 2016 tot 2024 voor het eerst AOW krijgt. Dat zijn Nederlanders die uiterlijk vorig jaar 58 zijn geworden. Voor mensen die zijn geboren na 31 december 1956 heeft deze wet geen gevolgen.


Uitstel AOW hangt af van de geboortedatum
Hoeveel later iemand precies AOW krijgt als gevolg van de versnelling hangt af van zijn of haar geboortedatum. Voor Nederlanders die voor 1 juli 1951 zijn geboren is dat één maand, maar voor sommigen kan de extra verhoging oplopen tot negen maanden. Vooral mensen die nu tussen de 59 en 62 zijn moeten er rekening mee houden dat zij flink later dan eerder voorzien AOW krijgen.

 

Voorbereiden op latere AOW
Mensen die later AOW krijgen hebben nog wel tijd om zich daarop voor te bereiden.  De overheid heeft een overbruggingsregeling ingevoerd voor mensen met relatief weinig inkomen en vermogen die voor 1 juli dit jaar met vut of prepensioen gaan. Mensen die niet in aanmerking komen voor de overbruggingsregeling zullen zelf maatregelen moeten treffen. Zij moeten bijvoorbeeld langer doorwerken, kunnen bijvoorbeeld een deel van hun werknemerspensioen eerder laten uitkeren, zelf extra sparen, of kijken of ze kunnen bezuinigen.Ontdek hier wat jouw pensioenleeftijd is:

Categoriën: Particulier , Pensioen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading