Print

Voorkom donkere wolken boven je zonnepanelen

Voorkom donkere wolken boven je zonnepanelen

Het is je in de media wellicht niet ontgaan: schaatsbaan Thialf heeft de 5.000 zonnepanelen op het dak (goed voor een besparing van twee a drie ton per jaar!) uit moeten zetten. Anders zou de verzekeraar de brandverzekering opzeggen wegens een te hoog risico op brand. Overweeg je als ondernemer ook zonnepanelen voor je bedrijfspand? Voorkom dat je in hetzelfde schuitje belandt.

Wil je in het kader van duurzaamheid en de bijbehorende besparingen zonnepanelen op het dak van je bedrijf aanbrengen? Mooi plan, maar ga eerst even langs je financieel adviseur. Wanneer de panelen eenmaal liggen, maar niet aan de voorwaarden van de verzekeraar voldoen, loop je de kans met een onverzekerd pand te blijven zitten. Dat overkwam ijsstadion Thialf: de gebruikte materialen voor dakisolatie in combinatie met de zonnepanelen, leverden volgens de verzekeraar een te hoog risico op.

Zonde

Omdat het natuurlijk enorm zonde is om zo’n groot potentieel aan zonnepanelen niet te benutten zijn er Kamervragen over de kwestie gesteld. Volgens minister Wiebes van Economische Zaken werken verzekeraars en marktpartijen op dit moment aan een Preventie Brochure Zonnepanelen met technische informatie over zonnestroomsystemen en de verzekeringsrisico’s die hierbij spelen. Ook wordt op dit moment een checklist voor installateurs opgesteld. Deze ontwikkelingen kunnen helpen het risico voor de verzekeraars inzichtelijker te maken.

Hoge premie

Zonnepanelen zijn de laatste jaren namelijk steeds vaker de oorzaak van brand. Steeds meer Nederlandse verzekeraars willen een bedrijfspand met zonnepanelen daardoor niet verzekeren. Of ze willen het alleen doen tegen een hoge premie of tegen voorwaarden die kostbaar zijn om uit te voeren. Dan gaat het bijvoorbeeld om het aanbrengen van brandwerende dakisolatie. Maar wanneer je als ondernemer eerst een kostbare vervangingsoperatie moet uitvoeren, dan komt de terugverdientijd van de zonnepanelen wel erg ver weg te liggen.

Eisen en voorwaarden

Ook kan het zijn dat de verzekeraar eisen stelt aan constructieberekeningen of verlangt dat er met bepaalde installateurs moet worden samengewerkt. Wordt niet aan die voorwaarden voldaan, dan kan de verzekeraar besluiten om geen dekking te verlenen, de verzekering te weigeren of zelfs op te zeggen. 

Als ondernemer doe je er verstandig aan niet alvast te starten met zonnepanelen en pas dan je financieel adviseur in te lichten. Je loopt het risico dat de verzekeraar de opstalverzekering opzegt en je met een onverzekerd pand zit. Die situatie wil je niet. Wanneer je in een vroegtijdig stadium bij je adviseur aanklopt kan die nagaan welke verzekeraar de voor jouw situatie beste condities hanteert en kun je de juiste rekensom en de juiste afweging maken.

 

 

Categoriën: Zakelijk , Schade
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading