Print

Vijf vragen over de wintersportvakantie

Vijf vragen over de wintersportvakantie

Zie jij jezelf al onder een strakblauwe lucht vanaf een witte piste naar beneden suizen? Duizenden Nederlanders vertrekken de komende maanden naar het buitenland voor een wintersportvakantie. Waar moet je allemaal aan denken? Vijf prangende vragen én de antwoorden.

Zit ik goed met een doorlopende reisverzekering?

Wanneer je vaker op reis gaat, is een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger. Ga wel even na of deze wintersportdekking heeft. Dat is vaak een extra module of aanvullende dekking die je ‘aan’ moet zetten. Controleer dat goed en check ook de maximale vergoedingen voor gestolen spullen: een ski-uitrusting is behoorlijk prijzig. Via de basiszorgverzekering ben je in het buitenland net zo verzekerd als in Nederland maar wel tegen de in Nederland geldende voorwaarden en tarieven. De kosten voor de zorg in het wintersportgebied liggen vaak hoger dan in Nederland. Om je voor het extra bedrag dat je medische behandeling kost te verzekeren, kies je bij je reisverzekering voor het meeverzekeren van de medische kosten. Kijk ook even wat je aanvullende verzekering (als je die hebt) al dekt. Geen doorlopende reisverzekering? Sluit dan een aparte reisverzekering af. Lees hier meer.

Wat als ik een ongeluk krijg?

De medische kosten vallen onder je basiszorgverzekering tot de in Nederland geldende tarieven. Voor het meerdere heb je extra dekking nodig. Ook het vervoer van de piste (bijvoorbeeld per helikopter) valt niet onder de zorgverzekering: hiervoor heb je wintersportdekking nodig. Sommige verzekeringen hebben diverse modules: kijk goed welke combinatie je nodig hebt. Ga je off-piste skiën zonder een ervaren gids of instructeur, dan verzekert bijna geen enkele wintersportverzekering een ongeval. Een enkele verzekeraar doet dat wel, maar ook dan geldt: wanneer je waarschuwingen negeert, dan keert de verzekeraar niet uit. Lees hier meer.

Kan ik nog ergens op besparen?

Sommige verzekeringen overlappen elkaar in dekking, waardoor veel vakantiegangers al snel dubbel zijn verzekerd als het gaat om hun wintersportverzekering. Zo hoeft hulp bij pech onderweg niet altijd als aparte dekking bij je reisverzekering te worden opgenomen. Net als het afsluiten van reisrechtsbijstand dat vaak al valt onder de bestaande rechtsbijstandverzekering. Lees hier meer.

Waar moet ik op letten als ik met de auto ga?

Tijdens winterse omstandigheden en bij een wintersportvakantie is het veiliger om te rijden met winterbanden. Daarnaast is het verstandig om naar een wintersportgebied sneeuwkettingen mee te nemen. In sommige landen zijn winterbanden en sneeuwkettingen zelfs verplicht. Lees hier meer over de regels per land. Ook is het verstandig om vooraf te checken of je recht hebt op pechhulp, via je verzekering, je dealer of een lidmaatschap van bijvoorbeeld ANWB. Je kunt je auto vooraf even laten checken door de garage. Deze winteraandachtspunten kun je alvast zelf controleren

Moet ik verder nog iets regelen?

Wees goed voorbereid. Zorg voor een goede en veilige ski-uitrusting. Volg altijd de pisteregels. Weet met wie je contact moet opnemen in geval van nood: sla het nummer van de lokale bergredding op in je telefoon. Wil je de auto alvast de avond van te voren inpakken: bedenk dat verzekeraars altijd verwachten dat je je bagage op een zo veilig mogelijke plek stalt. Je neemt daarmee dus een risico. Laat verder je huis goed achter, denk aan tijdschakelaars en licht de buren in. 

Categoriën: Particulier , Verzekeren , Vakantie
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading