Print

Vier opties voor het financieren van jouw droomhuis

Vier opties voor het financieren van jouw droomhuis

Heb jij je droomhuis gespot? Dan is het tijd om te gaan kijken hoe jij jouw toekomstige woning kunt financieren. De eerste optie voor de aanschaf van een woning is financiering door middel van eigen vermogen. 17 procent van de Nederlandse huizenkopers heeft in 2016 hun nieuwe woning betaald zonder hiervoor een hypotheek af te sluiten. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Hoe kun jij je droomhuis nog meer financieren?

Hypotheek via de bank

De meest gebruikte optie voor het financieren van een nieuw huis is het afsluiten van een hypotheek bij de bank. Je kunt het hele bedrag lenen bij de bank, maar je kunt er ook voor kiezen om een deel van de totale koopsom van de woning te lenen. Hiervoor heb je de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Wil jij een hypotheek afsluiten? Bereid je dan goed voor. Hier lees je waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een hypotheek en welke hypotheek bij jouw persoonlijke situatie past. Ook geven we antwoord op de meest gestelde vragen over hypotheken.

Hypotheek via derden

Je hoeft de hypotheek niet af te sluiten via de bank. Het is ook mogelijk dit via derden te doen, denk hierbij aan een familielid. Je bepaalt dan samen de hoogte van het bedrag, de rente, de aflossing en de looptijd. Ga hierbij wel goed na of je niet een te hoge hypotheek afsluit en of de hypotheek past binnen de CHF-norm (een norm die is bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen op een verantwoorde manier lenen).

Schenking

Heb jij ouders, een ander familielid of een vrijgevige vriend of vriendin die jou een bedrag wil(len) schenken? Dan mag je voor het financieren van je woning ook gebruikmaken van deze schenking. Ben je tussen de 18 en de 40 jaar oud? Dan mag iemand jou tot 100.000 euro schenken. Je betaalt over dit bedrag geen schenkbelasting. Het bedrag van de schenking moet wel (grotendeels) gebruikt worden voor de aankoop van de woning. Heb je al een woning? Dan mag het geld ook gebruikt worden voor verbetering of onderhoud van de eigen woning. Tot slot mag de schenking ook gebruikt worden voor de aflossing van de eigenwoningschuld. Zorg er wel voor dat je aan alle eisen voldoet. 

Natuurlijk is het hartstikke spannend om je eigen woning te kopen. Om je alvast een beetje op weg te helpen hebben we alle financiële zaken omtrent het kopen van een woning voor je op een rij gezet. Kom je er niet uit? Stel dan hieronder je vraag aan een onafhankelijk financieel adviseur of ga naar je eigen adviseur.

Categoriën: Particulier , Huis kopen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading