Print

Verzekeringsfraude plegen heeft langdurig staartje

Geplaatst op:
Verzekeringsfraude plegen heeft langdurig staartje

Wie fraude pleegt (of daartoe een poging doet) met zijn verzekeringen, kan daar nog een tijd last van houden. De fraudepleger kan namelijk worden opgenomen in een register dat ook andere financieel dienstverleners kunnen raadplegen. Dat kan problemen geven bij het afsluiten van toekomstige verzekeringen.

Fraude met verzekeringen komt heel vaak voor: jaarlijks ontdekken verzekeraars duizenden fraudezaken en voorkomen daarmee tientallen miljoenen aan onterechte uitkeringen.

Maatregelen

Wanneer verzekeraars fraude vaststellen, zullen zij vanzelfsprekend maatregelen nemen. De verzekeraar zal in veel gevallen de polis beëindigen, de onderzoekskosten in rekening brengen bij de fraudeur en in sommige gevallen ook aangifte doen bij de politie.

Daarnaast zal de fraudeur worden opgenomen in het interne waarschuwingssysteem of incidentenregister van de verzekeraar. Je komt dan als het ware op een zwarte lijst te staan en zal gedurende de duur van de registratie (vaak enkele jaren) geen verzekering meer bij het concern kunnen afsluiten. 

Verzekeraars kunnen echter ook besluiten om informatie over de fraudeur op te nemen in het sectorale waarschuwingssysteem. Dat bekent dat álle verzekeraars er in kunnen kijken. Het wordt dan bijna onmogelijk om, gedurende een termijn van maximaal acht jaar, nog een polis af te sluiten. Omdat het zo’n zwaar middel is, zal de verzekeraar wel zeker moeten weten dat de verzekerde opzettelijk handelde.

Dure parka

In een recent voorbeeld probeerde een man zijn inboedelverzekeraar op te lichten door een schade te claimen die al was ontstaan vóórdat de inboedelverzekering was afgesloten. Het ging om een dure parka waar tweesecondelijm op was gemorst. De verzekeraar verzocht om foto’s van de beschadigde jas en uit de data van die foto kon worden opgemaakt dat de schade al in mei was ontstaan, terwijl de verzekering pas in juni was afgesloten. De man had ook nog getracht om de data te manipuleren, het was een bewuste actie.

De man geeft na onderzoek uiteindelijk toe dat hij heeft gefraudeerd. Daarop besluit de verzekeraar de gegevens van de klant vier jaar lang in het Incidentenregister en het Extern Verwijzingsregister (EVR) op te nemen. Ook moet de klant de onderzoekskosten betalen, een bedrag van € 1.169. De man tracht zich nog te verweren bij klachteninstituut Kifid, maar krijgt daar nul op het rekest. Het klachteninstituut vindt de registratie van vier jaar terecht, maar matigt wel de kosten van het onderzoek met € 50.

TIP

Ook klanten die bij de aanvraag van een verzekering niet de volledige waarheid vertellen, kunnen in een van de registers terechtkomen. Twijfel je over het invullen van een gezondheids- of andere verklaring, raadpleeg dan je adviseur. Datzelfde geldt voor het indienen van een schade, je adviseur kan je vertellen of er dekking bestaat.

Categoriën: Verzekeren , Schade

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
Nina van Bommel - 1 apr 19:36  Antwoord
Hier is z'n fraude pleger die emails doet hacken en plaats vervalste persoonsgegevens. De persoon is werkzaam bij Housing First Arnhem de persoon haar naam is de melder naam die vele fraude heeft gepleegd
Visitor  Visitor
- 6 okt 20:41  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 13:29  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
Brockotter - 6 jan 05:31  Antwoord
Zo is in 2016 2 zorgverzekering vervalst bij VGZ en Anderzorg , waar een zorgverlener 2 persoon heeft doen vervalsen in Arnhem. Waar de fraude pleger goed van zorg gelden heeft benut. Waar de 2 vervalste personen alleen de dupe van zijn geworden door dat de beide zorgverzekeringsmaatschappijen de fraude pleger hun handen boven het hoofd hebben doen houden.
Visitor  Visitor
- 19 dec 09:49  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
Nina van Bommel - 8 jun 16:52  Antwoord
Zulke verzekeringsmaatschappijen beschermen de fraude plegers die vervalste emails in omloop doen plaatsen . Waar VGZ Eindhoven en AnderZorg Enschede wist te verkondigen door vervalste emails te doen activeren door middel van een fraude plegers toe te laten.
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?