Print

Verplichte aansluiting bij een pensioenfonds: drie aandachtspunten

Geplaatst op:
Verplichte aansluiting bij een pensioenfonds: drie aandachtspunten

Wanneer je je als ondernemer met personeel niet aansluit bij een bedrijfstakpensioenfonds, terwijl dat eigenlijk wel moet, kunnen de financiële consequenties groot zijn. Drie aandachtspunten zijn van belang.

Valt jouw bedrijf binnen een sector met een bedrijfstakpensioenfonds, dan ben je verplicht jouw werknemers een pensioenregeling aan te bieden. In totaal is ongeveer 75% van de werknemers in Nederland aangemeld bij een bedrijfstakpensioenfonds. Voorbeelden zijn bedrijven in de bouwsector, de reisbranche of de horeca. In het register pensioenfondsen kun je nagaan welk fonds voor jouw werknemers het pensioen regelt en of deze verplicht is.

Let daarbij op de volgende drie zaken.

  1. Zelf actie ondernemen

Wie een onderneming start, moet zelf nagaan (of door een adviseur laten nagaan) of de activiteiten van de onderneming mogelijk onder de zogenaamde werkingssfeer (het bereik) van een bedrijfstakpensioenfonds vallen. Het is niet zo dat een pensioenfonds zich meteen bij aanvang van je activiteiten bij jou meldt. Ook kan het zo zijn dat de cao voorschrijft dat deelgenomen moet worden aan een bepaalde pensioenregeling. Het gebeurt ook nog weleens dat de activiteiten van een onderneming gedurende de rit wijzigen: let ook dan goed op of je mogelijk bij een (ander) bedrijfstakpensioenfonds moet aansluiten.

  1. Verdiep je in de werkingssfeer

Vaak is meteen duidelijk of een bedrijf bij een bepaalde bedrijfstak hoort. Maar in sommige gevallen is het lastiger beoordelen of een bedrijf onder de zogenaamde werkingssfeer van een pensioenfonds valt. Dat leidt regelmatig tot discussies. Bij Bakker Bart bijvoorbeeld worden broodjes afgebakken, maar je kunt ze ook meteen aan een tafeltje opeten: valt de onderneming dan onder bedrijfstakpensioenfonds Bakkersbedrijf of onder Horeca?

  1. Voorkom dat je achteraf moet betalen

Is een onderneming ten onrechte niet aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds, dan kan het fonds de premie alsnog opeisen. Het pensioenfonds is namelijk verplicht om een werknemer die onder de werkingssfeer valt, een pensioen uit te keren, of de werkgever in kwestie nou premie heeft afgedragen of niet. Een pensioenfonds kan niet alleen de pensioenpremie met terugwerkende kracht eisen, maar ook een schadevergoeding.

Kortom: verdiep je bij de start of bij wijziging van je activiteiten als ondernemer goed in deze materie en raadpleeg bij twijfel je adviseur. Dat kan je een hoop gedoe en geld schelen. Lees meer in het thema pensioen.

 

 

Categoriën: Zakelijk , Pensioen

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 25 mei 18:04  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 19 dec 09:35  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
Frank - 4 mrt 09:18  Antwoord
herkenbaar artikeltje ☺
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?