Print

VAR verdwijnt per 1 mei

VAR verdwijnt per 1 mei

Op 1 mei aanstaande verdwijnt de VAR: Verklaring arbeidsrelatie. In de plaats komen modelovereenkomsten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Je hebt een jaar de tijd om je werkwijze zo nodig aan te passen.

De nieuwe modelovereenkomst is niet verplicht. Vaak is immers duidelijk dat een zzp’er niet in loondienst werkt. Bijvoorbeeld als deze veel verschillende opdrachtgevers heeft. Waar wel twijfel zou kunnen bestaan over de arbeidsrelatie, kunnen opdrachtgever en opdrachtnemer een modelovereenkomst kiezen. Het is vervolgens voldoende om deze mee te sturen in de mailcorrespondentie of te verwijzen naar het nummer van de modelovereenkomst. Wel moet u natuurlijk gaan werken volgens de afspraken in de overeenkomst.

In geval van een modelovereenkomst is er voor de fiscus geen sprake van loondienst. De opdrachtgever hoeft geen loonheffingen in te houden en te betalen. De opdrachtnemer is niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen en krijgt geen uitkering bij werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Categoriën: Zakelijk , Ondernemen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading