Print

Uitvaartverzekering: doen of niet?

Uitvaartverzekering: doen of niet?

In het kort: 

>> Uitvaart kost gemiddeld €7500,-.
>> 1 op de 3 Nederlanders heeft een uitvaartverzekering.
>> 45% van hen is onvoldoende verzekerd en moet bijbetalen.
>> 20% heeft onvoldoende reserves om de uitvaart volledig te kunnen betalen.
>> Bereken zelf de kosten van een uitvaart.

Is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten?

De kosten van een uitvaart of crematie kunnen hoog oplopen. Om de kosten te dekken kun je een uitvaartverzekering afsluiten. 1 op de 3 Nederlanders doet dat, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud. Dankzij een uitvaartverzekering krijgen de nabestaanden de kosten (deels) vergoed. Deels, want vaak dekt een uitvaartverzekering de kosten niet helemaal. En dat is voor de meesten een verrassing.

Als er iemand komt te overlijden moet er van alles geregeld worden. Denk aan het versturen van de rouwkaarten, het regelen van een kist of urn en de invulling van een mooie plechtigheid. Aan een mooi afscheid zit helaas ook een prijskaartje. Wat de meeste mensen niet weten is dat de kosten van een uitvaart – volgens de Consumentenbond - gemiddeld oplopen tot €7500 euro. Veel Nederlanders schatten deze kosten echter een stuk lager in.

Soorten uitvaartverzekeringen

Door een uitvaartverzekering af te sluiten krijgen je nabestaanden de kosten van je uitvaart (gedeeltelijk) vergoed. Er zijn verschillende uitvaartverzekeringen waaruit je kunt kiezen. Over het algemeen kiezen de meeste mensen voor een kapitaalverzekering - er wordt een maximaal bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden, afhankelijk van de hoogte van de premie en de polisvoorwaarden – en/of een naturaverzekering – hierbij ontvang je geen geld, maar de verzekering dekt bepaalde kosten voor goederen en diensten rondom de uitvaart. Bij de naturaverzekering neem je in de meeste gevallen een pakket af en ben je gebonden aan partijen die bij je verzekeraar aangesloten zitten. Voor beide uitvaartverzekeringen geldt dat in de meeste gevallen niet de volledige kosten van de uitvaart gedekt worden.  

Hoeveel kost een uitvaart?

Hoeveel de kosten van een uitvaart bedragen is van verschillende factoren afhankelijk. Kies je voor een begrafenis of een crematie? De kosten voor een crematie bedragen over het algemeen minder. Dit is uiteraard ook afhankelijk van het aantal mensen dat je verwacht op de plechtigheid. Hoeveel volgauto’s wil je? Waar moet de afscheidsdienst plaatsvinden? Wat voor steen komt er bij je graf te staan? Van de Nederlanders die een uitvaartverzekering hebben is maar liefst 45% niet voldoende verzekerd om de volledige kosten te dekken. 20% heeft zich verzekerd tot een bedrag van €5000,-. De kosten liggen over het algemeen echter een stuk hoger. Van de respondenten gaf 20% aan niet genoeg reserves te hebben om een complete uitvaart te kunnen financieren. Wil jij weten met welk bedrag je ongeveer rekening moet houden voor een uitvaart? Dat kun je hier berekenen

Uitvaartverzekering of niet?

Sinds 2016 is het niet meer mogelijk om via een bankspaarrekening fiscaal voordelig te sparen voor je uitvaart. Heb je een uitvaartverzekering? Dan geldt er nog wel een vrijstelling. Of het verstandig is om een uitvaartverzekering af te sluiten ligt aan jouw persoonlijke situatie. Heb je voldoende spaargeld om de kosten te dekken, dan is het waarschijnlijk niet nodig. Wil je je nabestaanden niet met deze zorgen achterlaten? Dan kun je de mogelijkheden bekijken. Besluit je een uitvaartverzekering af te sluiten, dan is het belangrijk om goed te bekijken wat de verzekeraar vergoed en of dit overeen komt met jouw wensen. Ben je benieuwd wat voor jou verstandig is? Stel dan hieronder je vraag aan een onafhankelijk financieel adviseur of ga naar je eigen adviseur.

Categoriën: Particulier , Verzekeren , Tips , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading