Print

Weer uitstel voor ‘tien procent pensioen ineens’

Geplaatst op:
Weer uitstel voor ‘tien procent pensioen ineens’

Het is voor veel mensen een van de meest concrete maatregelen in het nieuwe pensioenstelsel: je mag maximaal tien procent van je pensioenkapitaal ineens opnemen op het moment dat je met pensioen gaat. De wijziging zou eerst al per 2023 ingaan, maar werd uitgesteld tot en met 1 januari 2024. Ook die datum wordt niet gehaald. De regeling wordt niet eerder ingevoerd dan in 2025.

De ingangsdatum is uitgesteld omdat de minister pensioenuitvoerders meer tijd wil geven voor de communicatie over het onderwerp. Het opnemen van een bedrag ineens, kan namelijk gevolgen hebben voor belastingen en toeslagen omdat het inkomen in een bepaald jaar erg hoog wordt. Ook moet een pensioendeelnemer goed nagaan of hij/zij genoeg geld overhoudt voor de rest van het pensioen.

Aan je neus voorbij?

Stel je gaat het komende jaar met pensioen en had je zinnen gezet op deze mogelijkheid. Vanwege een lange reis of een verbouwing. Daar gaat nu een streep doorheen. Overleg met je financieel adviseur of pensioenfonds wat je het beste kunt doen. Het is bijvoorbeeld nog steeds mogelijk om gebruik te maken van de zogenaamde hoog-laag constructie, waarbij je in de eerste jaren meer pensioen ontvangt dan in de jaren daarna. Ook is het wellicht mogelijk om iets later met pensioen te gaan en de pensioendatum uit te stellen.

Lees hier meer over de aandachtspunten bij een bedrag ineens.

Nieuwe pensioenwet

Het nieuwe pensioenstelsel bevat veel meer nieuwe regels. Lees hier meer over de gevolgen voor werkendenzelfstandigen en gepensioneerden.

Categoriën: Particulier , Pensioen

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
Huub Leenders Zwolle - 28 jan 10:14  Antwoord
Beste mensen het lijkt reusachtig. !0 % ineens opnemen.
Weest dan wel dat als jij verder je pensioen opbouwt jij later maar maximaal 60 % opbouwt. Houdt er ook rekening mee dat als jij met 67 jaar je pensioen en AOW krijgt het 40 % minder is als je laatste maand werken
(wel bruto) en dat mensen ouder worden dus dat de tijd
van 60 % langer duurt en gepensioneerde mensen hebben als de 1e kamer de nieuwe wet goedkeurt
je een beleggingspensioen ook wel casino pensioen genoemd hebt.(echt onderhevig aan de beurs) Denk er dus goed over na. Laat je adviseren.
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?