Print

Tweede woning verhuren? Houd hier rekening mee

Tweede woning verhuren? Houd hier rekening mee

Wie op zoek is naar een nieuwe woning, op een goede locatie voor een mooie prijs moet geluk hebben. De krapte op de woningmarkt zorgt ervoor dat mensen grote moeite hebben met het vinden van een geschikte woonruimte. Voor huizenbezitters die een tweede woning hebben biedt dit echter mogelijkheden. Steeds meer doorstromers kiezen ervoor hun oude woning te behouden en te verhuren. Hoewel dit uiteraard is toegestaan, dien je als verhuurder wel met enkele zaken rekening te houden.

Gevolgen voor de nieuwe hypotheek

Als je een tweede woning koopt, valt je nieuwe hypotheek alleen binnen box 1 als je je inschrijft op het nieuwe adres en dit je hoofdverblijf wordt. Heb je de overwaarde van je oude woning ingebracht voor de aankoop van je nieuwe woning? Dan is de rente over de gehele hypotheek aftrekbaar in box 1. Houd je de oude woning aan om te verhuren, dat gaat dit niet op waardoor een deel van de hypotheekrente niet aftrekbaar is. Dit kan gevolgen hebben voor het verkrijgen van een nieuwe hypotheek. De ontvangen huur moet je opgeven in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). Daar betaal je (als je boven de vrijstelling komt) vermogensbelasting over.

Tweede woning valt onder het box-3 vermogen

Je tweede woning hoort bij je box-3 vermogen en over dit vermogen betaal je belasting volgens deze regels. De waarde van de woning wordt wel verlaagd met de zogenoemde leegwaarderatio als je de woning gaat verhuren, wat scheelt in de kosten. De leegwaarderatio is een percentage van de WOZ-waarde van een woning. Lees hier meer.  

Maak je gebruik van een overbruggingshypotheek?

Koop je een tweede woning terwijl je oude huis nog niet verkocht is, dan kun je gebruikmaken van een overbruggingskrediet. Hierbij gebruik je de overwaarde van de oude woning voor de koop van de nieuwe woning, terwijl de oude woning nog niet verkocht is. Aan deze overbruggingsperiode zit een deadline, meestal moet de woning binnen 2 jaar verkocht zijn. Wordt de woning verhuurd, dan kun je hier dus geen gebruik van maken. Heb je dit wel gedaan toen je een tweede woning kocht en er vervolgens voor gekozen de woning te verhuren? Dan is de kans groot dat de geldverstrekker niet akkoord gaat met verlenging en de overbrugging opeist. Heb je dit geld niet, dan moet de woning alsnog verkocht worden.

Meld verhuur bij de geldverstrekker

Als jij plannen hebt om je woning te verhuren, dan moet je hiervoor toestemming krijgen van de geldverstrekker. Het is verplicht om de geldverstrekker op de hoogte te stellen van je plannen. Gaat de geldverstrekker niet akkoord, dan is het een optie om de geldverstrekker van je nieuwe woning te vragen naar de mogelijkheden omtrent de financiering van je oude woning. In sommige gevallen biedt de geldverstrekker deze optie aan.

Waar moet je verder aan denken?

Besluit jij de woning te verhuren, dan zijn er meer zaken die geregeld moeten worden. Je moet bijvoorbeeld een vergunning bij de gemeente aanvragen om de woning (tijdelijk) te mogen verhuren. Heb je toestemming, dan staat in de vergunning over het algemeen ook welke huurprijs is toegestaan. Je bepaalt namelijk niet zelf wat de nieuwe huurders betalen. Doorloop verder eens je verzekeringen, zoals je opstal- en aansprakelijkheidsverzekering, en controleer of de verhuur van je woning gevolgen heeft voor de mogelijke dekking. Is alles in orde en heb je een huurder gevonden? Maak dan goede afspraken en zet alles op papier zodat jullie beiden niet voor verrassingen komen te staan.

Categoriën: Particulier , Belasting , Tips , Huis kopen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading