Print

Trouwen in 2018? Dit verandert er voor jou!

Trouwen in 2018? Dit verandert er voor jou!

In het kort:

>> Vanaf 2018 trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen

>> Bezittingen én schulden blijven privé

>> Er zijn voor- en nadelen aan beperkte gemeenschap van goederen

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen. Wat betekent dit voor jou?

Ben jij in 2017 ten huwelijk gevraagd en vindt de grote dag dit jaar plaats? Gefeliciteerd! Dan ben je vast al aan het dromen over een prachtige dag samen. Maar wist je dat er in 2018 ook het één en ander verandert voor stellen die elkaar het ja-woord zullen geven? Vanaf 1 januari trouw je namelijk voortaan in beperkte gemeenschap van goederen. Wat dat betekent leggen we je hier graag uit.

Tot 31 december 2017 trouwde iedereen nog automatisch in gemeenschap van goederen. Al jullie bezittingen werden automatisch gemeenschappelijk bezit, tenzij dit anders werd vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden. Hier hing uiteraard een flink prijskaartje aan, maar toch kozen veel stellen ervoor om op huwelijkse voorwaarden te trouwen. Reden voor het nieuwe kabinet om hier verandering in te brengen. Vanaf 2018 trouwen jullie daarom voortaan in principe in beperkte gemeenschap van goederen. Hieronder vallen:

  1. Bezittingen en schulden die vóór het huwelijk van jou en je partner samen waren.
  2. Bezittingen en schulden die jullie tijdens het huwelijk krijgen.
  3. Een onderneming als je deze tijdens het huwelijk start.

Uitzonderingen

Bezittingen en schulden die alleen van jou of je partner waren voordat jullie gingen trouwen, worden geen gemeenschappelijk bezit nadat jullie elkaar eeuwige trouw hebben beloofd. Hetzelfde geldt voor erfenissen of schenkingen die je voor of tijdens het huwelijk krijgt: deze blijven van jou of je partner. Is één van jullie voor het huwelijk een eigen onderneming gestart? Dan blijft deze privé. Wel moet de geen die de onderneming drijft een vergoeding aan zijn of haar partner betalen, bij wijze van salaris.

Voor- en nadelen beperkte gemeenschap van goederen

Zowel mannen als vrouwen maken steeds vaker carrière. Zij bouwen bezittingen (en soms schulden) op. Meer van deze tijd en wel zo eerlijk als dit bezit van jou blijft, toch? Er is echter ook een nadeel: de nieuwe wetgeving betekent wel dat je moet bijhouden wat van wie is. Eindigt het huwelijk, ofwel door een scheiding ofwel door overlijden van één van beiden, dan moet er wel aangetoond kunnen worden wat privébezit is. Dit kun je vast laten leggen in een notariële akte, maar dat hoeft niet. In veel gevallen – bijvoorbeeld bij een erfenis, schuld of gift - is namelijk gemakkelijk terug te vinden van wie het bezit is. Wil je dit toch anders regelen, dan moet je naar de notaris.

Ga jij trouwen in 2018 en ben je benieuwd wat er allemaal bij een huwelijk komt kijken? Hier lees je meer. Natuurlijk kun je jouw vraag ook vrijblijvend stellen aan één van onze financiële adviseurs of ga naar je eigen adviseur.

Categoriën: Particulier , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading