Print

Topdrukte bij hypotheekverstrekkers, regel je zaken op tijd

Topdrukte bij hypotheekverstrekkers, regel je zaken op tijd

Met ingang van 1 januari 2018 mag de maximale hypotheek nog maar 100% van de totale waarde van de woning bedragen. Dit in tegenstelling tot 101% in 2017. Reden genoeg voor veel mensen om nog snel naar een hypotheekverstrekker te stappen in de hoop voor het einde van het jaar de hypotheek met voordelige voorwaarden te kunnen afsluiten. Of dit verstandig is verschilt echter per situatie.

De hypotheekmarkt draait het hele jaar al op volle toeren. In verband met de aangepaste verstrekkingsnormen van hypotheken in 2018 belooft het de komende maanden zelfs nog drukker te worden voor hypotheekverstrekkers. Of het verstandig is om in 2017 de hypotheek af te sluiten of om nog even te wachten tot 2018, is afhankelijk van verschillende factoren. De verlaagde Loan-to-Value is de belangrijkste verandering, maar er vinden meer aanpassingen plaats. Tweeverdieners kunnen bijvoorbeeld in 2018 juist meer lenen. Het laagste inkomen wordt in 2018 namelijk voor 70% meegewogen in het bepalen van het hypotheekbedrag, in tegenstelling tot 60% in 2017. Kortom: dit biedt tweeverdieners meer ruimte.

Wat is verstandig: hypotheek afsluiten of wachten?

De hypotheeknormen in 2018 kunnen jou als koper belemmeren, maar ook juist meer mogelijkheden bieden. Wil je weten of het voor jou persoonlijk verstandig is? Dan is het aan te raden contact op te nemen met een financieel adviseur. Hij kan de mogelijkheden voor je in kaart brengen. Wil je de hypotheek in 2017 nog afsluiten, dan kan de financieel adviseur goed in beeld brengen welke geldverstrekkers lange en korte doorlooptijden kennen. Bovendien heeft hij vaak de juiste contacten om ervoor te zorgen dat de aanvraag zo snel mogelijk wordt afgehandeld door de hypotheekverstrekker.

Voorbehoud van financiering

In sommige delen van het land is de woningmarkt zo overspannen dat kopers met een voorbehoud financiering lastig of zelfs niet aan bod komen. Informeer tijdig tot welke grenzen verschillende banken een hypotheek willen verstrekken. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Martin Holleman, beleidsadviseur hypotheken bij Adfiz, werd vorige week geïnterviewd door Nu.nl. Het artikel dat naar aanleiding van dit interview is geschreven vind je hier. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een onafhankelijk financieel adviseur door je vraag hieronder te stellen of ga naar je eigen adviseur.

Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading