Het huren van een auto in het buitenland is voor veel vakantiegangers de ideale manier om het land van bestemming te ontdekken. Het online boeken van een huurauto is slechts een kwestie van een paar muisklikken, maar juist daarom ontstaan er aan de verhuurbalie veel problemen.
Vakantiegangers zijn niet goed op de hoogte van de regels omtrent de borg en het eigen risico. Onwetende klanten komen hierdoor in vervelende discussies terecht en betalen onnodige kosten.
Borg
Voor een huurauto wordt door vrijwel alle lokale verhuurbedrijven een borg gevraagd. De borg staat gelijk aan het eigen risico plus de kosten voor een tank brandstof en extra’s zoals navigatie of kinderzitjes. De hoogte kan per verhuurder verschillen, maar is voor een gewone personenauto gemiddeld 1000 euro.
Eigen risico
Bij het huren van een auto hoort ook een autoverzekering. Deze kan tijdens het online boekingsproces al geregeld worden. In de meeste gevallen kan de klant kiezen uit verschillende dekkingen. Daarnaast bieden sommige online bemiddelaars een extra verzekering van het eigen risico aan. Dit betekent niet dat de lokale autoverhuurder geen eigen risico meer hanteert. Nee, het betekent dat het schadebedrag later geclaimd kan worden bij de bemiddelaar. Is er schade? Dan zal de klant het schadebedrag (maximaal het eigen risico) eerst aan het verhuurbedrijf moeten betalen. Eenmaal thuisgekomen kan het bedrag geclaimd worden bij de bemiddelaar mits de huurder alle gevraagde documenten en bewijsstukken kan overleggen.
Verwarring aan verhuurbalie
De meeste verwarring ontstaat aan de verhuurbalie, omdat de klant niet precies weet hoe het werkt. Hoe zit het met de borg, afrekening en verzekeringen? De problemen die klanten ervaren kunnen voor een groot deel worden voorkomen als je goed voorbereid aan de balie verschijnt.
Tips
1) Lees de huurvoorwaarden goed door voordat de boeking wordt bevestigd. Hierin staat beschreven wat er wel en niet is inbegrepen in de huurprijs. Ook wordt vermeld hoe de borg moet worden voldaan, de hoogte van deze borg en de hoogte van het eigen risico.
2) Zorg voor voldoende bestedingsruimte op de creditcard van de hoofdbestuurder. Dit is nodig, omdat verhuurders altijd een borg zullen achterhouden tijdens de huurperiode. Hoe groter en duurder de huurauto, hoe hoger de borg.
3) Neem altijd een kopie van de boeking mee. Op de voucher staat het telefoonnummer van de bemiddelaar bij wie de auto is geboekt. Neem bij twijfel gerust contact op voor advies.
4) Houd bij thuiskomst het saldo op de creditcard goed in de gaten. Neem bij onverwachte afschrijvingen zo snel mogelijk contact op met de creditcardmaatschappij.