Print

Tien tips om te besparen op je verbouwing

Geplaatst op:
Tien tips om te besparen op je verbouwing

Ben jij toe aan extra ruimte en wil je binnenkort een dakkapel op zolder (laten) plaatsen? Of komt er gezinsuitbreiding en is het tijd om de logeerkamer om te toveren tot een babykamer? Een verbouwing kun je zo groot aanpakken als je zelf wilt. Helaas zit er aan elke verbouwing wel een prijskaartje. Wij geven 10 tips om de kosten beperkt te houden terwijl je woning juist in waarde stijgt.

Tip 1: Maak een duidelijk plan
Een verbouwing vraagt om een goede voorbereiding. Maak daarom op voorhand een duidelijk plan: wat moet er precies gebeuren, welke materialen heb je daarvoor nodig, wat is het budget en hoeveel tijd denk je nodig te hebben voor de gehele verbouwing? Een gedegen plan bespaart je niet alleen tijd, maar vooral ook geld.

Tip 2: Vraag meerdere offertes aan
Wil je de badkamer laten voorzien van een ligbad of moeten de kozijnen vervangen worden en heb je daar zelf geen ervaring mee? Dan is het verstandig het werk uit handen te geven. Kies echter niet voor de eerste de beste klusser die je tegenkomt, maar vraag meerdere offertes aan bij verschillende bedrijven.

Tip 3: Ga niet direct voor de goedkoopste aanbieder
We kennen allemaal het gezegde: goedkoop is duurkoop. Hoewel dit gezegde niet altijd opgaat is het verstandig om niet direct voor de goedkoopste aanbieder te kiezen. Vergelijk de offertes met elkaar: wie biedt wat aan, welke producten worden gebruikt, hoe lang duurt de verbouwing, wat is er allemaal in de offerte opgenomen? Maak een weloverwogen keuze.

Tip 4: Ga op zoek naar recensies
Heb je een goed bedrijf gevonden waaraan jij de verbouwing over durft te laten? Kijk dan voor de zekerheid welke recensies er online staan. Hoeveel mensen gingen jou voor en zijn tevreden met het eindresultaat? Recensies kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze. Als de aannemer half werk levert, ben je alsnog duur uit.

Tip 5: Documenteer
Heb je een aannemer gevonden? Zet dan alle afspraken duidelijk op papier zodat je niet voor (financiële) verrassingen komt te staan.

Tip 6: Maak duidelijke afspraken over de betaling
Kies je voor een totaalprijs of betaal je per uur? Als je voor een totaalprijs kiest, weet je waar je aan toe bent. Zet dan wel duidelijk op papier wat de aannemer voor dit bedrag levert en welke afspraken jullie gemaakt hebben. Komen er nog extra kosten bij? Kijk of je nog ergens op kunt besparen. Bijvoorbeeld op de inkoop van de materialen. Hoewel de aannemer vaak korting krijgt, kan het zijn dat het goedkoper is om de materialen zelf aan te schaffen.

Tip 7: Steek ook zelf de handen uit de mouwen
Leidingen omleggen en de elektriciteit aansluiten zijn wellicht niet voor je weggelegd, maar er zijn vast ook zaken die je zelf kunt oppakken. Een muur slopen of juist schilderen? Alles wat je zelf doet scheelt weer in de kosten. Ook het afvoeren van afval en puin kan voordeliger zijn als je het zelf doet.

Tip 8: Check of de verbouwing voldoet aan alle regelgeving
Voor sommige verbouwingen heb je een vergunning nodig. Check daarom eerst of dit voor jouw verbouwing geldt. Als je al gestart bent met de verbouwing terwijl je vergunning wordt afgewezen, kan dit je veel extra geld kosten. Vraag de vergunning daarom ruim op tijd aan, want het kan 5 tot 13 weken duren voor je de vergunning ontvangt. Wees verstandig en start nooit met verbouwen voordat je de vergunning hebt ontvangen.

Tip 9: Reserveer een bedrag voor onvoorziene uitgaven
Je plan kan nog zo goed zijn, vaak komen er toch onverwachte kosten om de hoek kijken. Wees daarom goed voorbereid en reserveer altijd een bedrag (5%) voor onvoorziene uitgaven.

Tip 10: Bekijk de mogelijkheden voor de financiering
In sommige gevallen is het mogelijk de verbouwing te financieren vanuit een tweede hypotheek. Deze komt bovenop je bestaande hypotheek. De rente van je tweede hypotheek kan ook aftrekbaar zijn. Dit is wel afhankelijk van de hypotheekvorm, of het om je hoofdverblijf gaat en of je de lening afsluit om verbeteringen aan de woning aan te brengen. Informeer bijvoorbeeld bij je financieel adviseur of deze optie voor jou voordelig is.

Een verbouwing kost veel geld, dus doe je voordeel met bovenstaande bespaartips. Hier vind je meer aandachtspunten om rekening mee te houden wanneer je aan een verbouwing begint. Meer tips om geld te besparen in het dagelijks leven vind je hier. Want besparen, dat willen we allemaal wel toch? Succes!

Categoriën: Particulier

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
Franca - 24 jan 19:18  Antwoord
Ik woon al tien jaar in hetzelfde huis en vond het tijd om mijn badkamer te verbouwen. Door een vriendin kwam ik bij https://www.beton-aparte.nl/ terecht die mij heeft geïntroduceerd met de betonsoort Ciré. Ik wist niet dat het materiaal beton zulk mooi effect kon geven aan mijn badkamer!
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?