Print

Studenten opgelet: voorkom een ov-boete

Studenten opgelet: voorkom een ov-boete

Zodra je als student je diploma op zak hebt en uitgeschreven wordt bij je onderwijsinstelling, ben je verplicht je studentenreisproduct – ook wel de ov-kaart voor studenten genoemd – in te leveren. Ieder jaar zijn er rond de 240.000 studenten die dit doen, een derde van deze groep doet dit echter te laat. Dit levert hen een fikse boete op. Hoewel de fout in sommige gevallen niet bij de studenten ligt, worden zij toch verplicht de rekening te betalen. 

>> Miscommunicatie met onderwijsinstelling zorgt voor hoge boetes
>> Vaak is dit onterecht
>> Tips hoe je een boete kunt voorkomen

Zet je ov-kaart op tijd stop

Ben je afgestudeerd? Dan vervalt je recht op het gratis reisproduct. Dit dien je stop te zetten bij de Dienst Uitvoerend Onderwijs (DUO). Onduidelijkheid over de afstudeerdatum zorgt er echter ieder jaar bij tienduizenden studenten voor dat zij hun studentenreisproduct te laat stopzetten en vervolgens diep in de buidel moeten tasten. Terwijl de studenten denken dat zij tot het einde van het schooljaar ingeschreven staan bij hun onderwijsinstelling – dit staat immers in veel gevallen in hun onderwijsovereenkomst – schrijft de onderwijsinstelling de jongeren eerder uit. Dit levert ruim 21.600 studenten – voornamelijk mbo-leerlingen - een onnodige boete op.

Zo voorkom je een boete

Met de ov-kaart kun je gratis of met korting reizen als je studeert. Zodra je uitgeschreven wordt, ben je ook verplicht je studentenreisproduct stop te zetten bij DUO. Doe je dit niet, dan kost je dat € 75,- per halve maand. Kortom: een miscommunicatie kan je in dit geval veel geld kosten. Zet daarom altijd op tijd je studentenreisproduct stop. Communiceer goed met je opleiding en check welke afstudeerdatum er op je diploma komt te staan. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Vragen over je financiële situatie?

Wil jij weten of je recht hebt op een ov-kaart of ben je bijvoorbeeld benieuwd hoe het zit met een aanvullende beurs? Hier vind je alle financiële informatie voor studenten. Vragen? Stel dan hieronder je vraag aan een onafhankelijk financieel adviseur via 'stel je vraag' of ga naar je eigen adviseur.

Categoriën: Particulier , Tips , Geld , Studeren
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading