Print

"Stijgende ouderbijdrage zorgt voor ongelijkheid en betaalproblemen"

Geplaatst op:
"Stijgende ouderbijdrage zorgt voor ongelijkheid en betaalproblemen"

Voor kinderen die naar het primair en voortgezet onderwijs gaan wordt vaak een ouderbijdrage gevraagd voor uitjes en schoolreisjes. Dit is een doorn in het oog van sommige ouders, omdat zij de ouderbijdrage – die in de meeste gevallen ieder jaar verhoogd wordt – niet kunnen betalen. Daarnaast zorgt de ouderbijdrage ook voor ongelijkheid volgens de ouders: kinderen voor wie geen vrijwillige bijdrage betaald wordt mogen namelijk vaak niet deelnemen aan de extra activiteiten.

De ouderbijdrage is een vrijwillige bijdrage van ouders met kinderen die naar het primair of voortgezet onderwijs gaan. De hoogte van het bedrag verschilt per school. De bijdrage is bedoeld voor extra activiteiten of lesvoorzieningen zoals schooluitjes en digitale leermiddelen. Niet alle ouders kunnen dit bedrag missen, wat voor veel discussies zorgt. Ouderorganisatie Ouders & Onderwijs deed in samenwerking met Kassa onderzoek onder 1206 ouders met kinderen in het lager- en voortgezet onderwijs naar de ouderbijdrage. 

Gemiddelde ouderbijdrage

Uit dit onderzoek blijkt dat de ouderbijdrage gemiddeld tussen de 30 en 60 euro per kind bedraagt op de basisschool. In het voortgezet onderwijs loopt dit bedrag op tot gemiddeld €90,- per kind. Op sommige scholen geldt dat de kosten voor het schoolreisje hier los aan toegevoegd worden. In het voortgezet onderwijs bedraagt het bedrag voor schoolreisjes bij een derde van de leerlingen minimaal €100,-. Dit bedrag kan oplopen tot €1000,-. 

Vrijwillige bijdrage

Hoewel de ouderbijdrage in principe vrijwillig is wordt dit door veel ouders niet als zodanig ervaren. Indien de ouderbijdrage niet betaald wordt, is het gevolg dat de kinderen in veel gevallen ook niet mogen deelnemen aan extra activiteiten of thuis moeten blijven tijdens uitjes. De organisatie Ouders & Onderwijs waarschuwt dat hierdoor de ongelijkheid tussen leerlingen kan groeien. De verhoging van de ouderbijdrage wordt door scholen uitgelegd als noodzakelijk omdat de kosten voor uitstapjes en digitale leermiddelen steeds meer toenemen.

Categoriën: Particulier , Geld

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 21:06  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 18:29  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 20 dec 03:08  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
j.termeer - 3 mei 08:08  Antwoord
Kinderen mogen nooit de dupe worden. St. Leergeld kan in deze soms verlichting brengen. De overheid kan de (feitelijk niet) vrijwillige bijdrage opnemen in de (algemene) schoolkosten, zodat deze post in zijn geheel verdwijnt en activiteiten toch mogelijk blijven, voor ALLE kinderen.
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?