Print

Starter op de woningmarkt: al gedacht aan deze mogelijkheden?

Starter op de woningmarkt: al gedacht aan deze mogelijkheden?

Je hoort het vaak: starters die worstelen met het feit dat ze geen hypotheek kunnen krijgen, terwijl ze wel iedere maand een hoge huur ophoesten. Wat zijn de mogelijkheden om toch dat eerste huis te kunnen bemachtigen?

Goede perspectieven

Aan een maximale hypotheek kleven nadelen, maar zo’n lening kan in jouw geval om allerlei redenen toch verantwoord zijn. En misschien zijn jouw carrièreperspectieven zo goed dat het lukt om nog net een wat hogere hypotheek aan te gaan. Geldverstrekkers hebben de ruimte om een hogere lening dan de norm te verstrekken, maar moeten zo’n afwijking wel goed kunnen onderbouwen.

Familie vragen om hulp

Heb je ouders die je willen helpen? Dat kan op diverse manieren. Ouders kunnen fiscaal aantrekkelijk een schenking doen van maximaal een ton ten behoeve van de aankoop van een eigen woning. Ook is een constructie met een Familiehypotheek een mogelijkheid. Daarnaast kunnen je ouders (tijdelijk) mede-garant staan voor de terugbetaling van de lening, zij tekenen dan als het ware mee. 

Huurverklaring

Er zijn geldverstrekkers die experimenteren met een zogenaamde huurverklaring: als je kunt aantonen de afgelopen jaren netjes je (hoge) huur te hebben betaald, dan is een hogere hypotheek mogelijk. Je bent dan immers in staat de maandlasten te voldoen. Hieraan zijn wel strikte voorwaarden verbonden.

Starterslening

Zo’n 200 gemeenten in Nederland bieden een starterslening aan. Soms doen gemeentes dit bijvoorbeeld om in een nieuwbouwwijk de juiste spreiding te krijgen of om vergrijzing tegen te gaan. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat je bij je bank kunt lenen. Je kunt op deze website nakijken of jouw gemeente dit aanbiedt.

Energiebewust

Bij de aankoop van een duurzaam huis, kom je mogelijk in aanmerking voor een hogere hypotheek omdat je flink bespaart op energielasten. Ook zijn er partijen die een rentekorting geven wanneer je een energiezuinig huis aankoopt.

Schakel een financieel adviseur in om samen met jou deze mogelijkheden te verkennen. Uit onderzoek van Adfiz blijkt dat 38% van de starters aangeeft dat zij nooit een huis hadden kunnen kopen zonder hulp van hun adviseur!

 

Categoriën: Particulier , Tips , Huis kopen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading