Print

Zo regel je een hypotheek als zzp’er

Geplaatst op:
Zo regel je een hypotheek als zzp’er

Wil je als zzp’er een hypotheek afsluiten bij de bank, dan werkt dit net iets anders dan wanneer je ‘gewoon’ in loondienst werkt. De bank wil immers zekerheid dat jij de maandelijkse hypotheeklasten kunt betalen. Wat moet je doen als je zzp’er bent en een hypotheek wilt afsluiten?

In 5 stappen een hypotheek voor zzp'ers

Stap 1: Breng je financiële situatie in kaart

Voor jou geldt hetzelfde als voor ieder ander die een hypotheek wil afsluiten: de bank wil zekerheid dat jij je elke maand aan de betaalafspraak houdt. De hypotheekverstrekker wil daarom inzicht in jouw financiële situatie. Er wordt gekeken naar je winst, eventuele schulden, vermogen, de branche waarin je werkzaam bent en de verwachtingen voor jouw bedrijf. Ben jij korter dan drie jaar zzp’er? Ook dan kun je nog steeds een hypotheek aanvragen. Vaak wordt er dan gevraagd naar een prognose die opgesteld wordt door je accountant.

Stap 2: Verzamel de nodige documenten

De hypotheekverstrekker wil alles van je weten. Vraag je een hypotheek aan, dan krijg je het verzoek inzicht te geven in je bedrijf. Dit doe je door de nodige documenten van de afgelopen drie jaar te overhandigen. Denk hierbij o.a. aan je definitieve jaarrekeningen, je inkomensverklaring en kopieën van de aanslag inkomstenbelasting en omzetbelasting. Maak ook een uitdraai van jouw zakelijke rekeningen. Let op: sluit jij een hypotheek met NHG af, dan is je inkomensverklaring alleen geldig als je deze hebt laten opstellen door een door de NHG geselecteerde partij. Hier lees je meer. Heb je alle documenten verzameld? Ga dan naar een financieel adviseur.

Stap 3: Maak een afspraak met een financieel adviseur

Voor het aanvragen van een hypotheek is het verstandig om een afspraak te maken met een financieel adviseur, zeker wanneer je als zelfstandige werkt. Je adviseur berekent aan de hand van jouw documenten wat jouw maximale hypotheekbedrag is en brengt de kosten voor je in kaart. Denk hierbij niet alleen aan de hypotheekkosten, maar ook aan de benodigde verzekeringen en overige vaste lasten. Zodra je weet wat je maximale hypotheek is, kun je op zoek gaan naar jouw droomhuis.

Stap 4: Huis gevonden en is je bod geaccepteerd? Ga opnieuw langs bij je adviseur

Ondanks de gekte op de woningmarkt heb jij je droomhuis gevonden. En nog leuker: jouw bod is geaccepteerd. Nu begint het echte (regel)werk. Gelukkig helpt je adviseur je hierbij en gaat hij op zoek naar een hypotheekverstrekker voor jou. Om een goed advies uit te kunnen brengen, zal je adviseur je vragen naar gegevens over je bedrijf, maar ook naar jouw persoonlijke wensen. Wat als jij ineens (tijdelijk) geen inkomen meer hebt? Wat moet er gebeuren als jij of je eventuele partner komt te overlijden? Hoe regel jij de bankgarantie? Waar wil jij je allemaal voor verzekeren? Vind je het belangrijk dat je jouw hypotheek kunt meeverhuizen als je tijdens de looptijd van de hypotheek een nieuwe woning koopt? Op basis van jouw mogelijkheden en wensen gaat de adviseur op zoek naar een hypotheekverstrekker die bij jou past. Hierbij wordt gekeken naar de hoogte van de hypotheekrente én de voorwaarden.

Stap 5: Maak een keuze en sluit de hypotheek af

Je financieel adviseur geeft jou een overzicht met mogelijke hypotheekverstrekkers en de bijbehorende kosten en voorwaarden. Dit is een advies, jij bepaalt vervolgens voor welke hypotheekverstrekker je kiest, voor hoe lang je de hypotheek vastlegt en welke verzekeringen je waar afsluit. Heb je een keuze gemaakt? Dan kan jouw financieel adviseur de aanvraag voor de hypotheek voor je indienen. Zijn alle documenten in orde, dan zal de hypotheekverstrekker akkoord gaan en is je hypotheekaanvraag rond.

Advies nodig over jouw hypotheek?

Een hypotheek regelen voor zzp’ers is lastig, maar zeker niet onmogelijk. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Kom je er niet uit? Hier geven we antwoord op de meest gestelde vragen door zzp’ers die een huis willen kopen. Uiteraard kun je ook advies inwinnen bij je adviseur of vrijblijvend je vraag stellen aan een onafhankelijk financieel adviseur van Adfiz. Succes!

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 20:54  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 18:22  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 19 dec 16:33  Antwoord
Hi there!
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?