Print

Pas op: shoppen in het buitenland kan je duur komen te staan

Geplaatst op:
Pas op: shoppen in het buitenland kan je duur komen te staan

Ga je deze zomer op vakantie naar de Verenigde Staten? Dan kan het verleidelijk zijn daar de allernieuwste mobiele telefoon of laptop aan te schaffen. Dit kan je namelijk honderden euro’s schelen. Of wie weet ga jij naar Frankrijk en wil je een paar flessen van je favoriete wijn mee naar huis nemen. Lekker natuurlijk, maar weet jij of en zo ja hoeveel producten je belastingvrij mee mag nemen terug naar Nederland?

Een paar honderd euro besparen is natuurlijk niet verkeerd. Maar het is niet toegestaan om zomaar alles weer mee terug te nemen in je koffer. Hier zijn speciale regels voor. Deze regels kunnen betrekking hebben op de waarde van de producten of de hoeveelheden die je mee wilt nemen. Het kan namelijk zijn dat je producten worden ingenomen bij de douane of dat je flink in de buidel moet tasten om je producten in te voeren in Nederland. Bedenk daarom goed hoeveel je nieuwe smartwatch, telefoon, dat mooie stukje koraal of die sloffen sigaretten je waard zijn.

Reizen binnen de EU

Reis je binnen de Europese Unie? Dan hoef je niet langs de douane en geldt er in principe vrij verkeer van personen en goederen. Er zijn wel uitzonderingen. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar bedreigde dier- en plantensoorten, kunst en antiek, (speelgoed)wapens en verdovende middelen meenemen. Voor drank en tabak zijn er bepaalde hoeveelheden die je in je koffer mag meenemen voor eigen gebruik. Zo ben je vrij om 110 liter bier, 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn) en 800 sigaretten mee te nemen. Meer informatie vind je hier. Let wel even op: niet alle regio’s gelden als EU-gebied. De Canarische eilanden en de Kanaaleilanden bijvoorbeeld: hiervoor gelden de belastingregels voor reizen buiten de EU.

Reizen buiten de EU

Gaat de reis naar de Verenigde Staten of vlieg jij binnenkort bijvoorbeeld naar Afrika, Australië of Azië? Dan gelden er andere regels. Persoonlijke bagage is belastingvrij, maar check wel even de regels als je nieuwe aankopen doet in het vakantieland. Voor geneesmiddelen, alcoholische dranken en tabakswaren geldt er een limiet. Koop je overige producten met een waarde van boven de €430,-? Dan mag je deze producten niet belastingvrij invoeren. Kom je weer terug in Nederland, dan moet je je aankopen aangeven bij de douane. Dit doe je door bij terugkomst bij de uitgang te kiezen voor ‘Aangifte doen’. De douane rekent uit hoeveel invoerrechten, btw of accijns je moet betalen. Die moet je direct afrekenen. Het is mogelijk dat je profiteert van het voordelige reizigerstarief. Meer weten? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.

Kortom: lees je goed in voordat je gaat shoppen. Goedkoop kan namelijk zomaar duurkoop worden wanneer je bij de douane in eigen land staat. Ga daarom goed voorbereid op reis, lees je in en kom niet voor verrassingen te staan.

Categoriën: Particulier

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?