Print

Risico’s illegaal vuurwerk zijn groter dan je denkt

Geplaatst op:
Risico’s illegaal vuurwerk zijn groter dan je denkt

Wie illegaal vuurwerk op zak heeft of afsteekt, riskeert een forse (cel)straf. Wat niet iedereen weet, is dat verzekeraars de schade die ontstaat door een ontploffing met illegaal vuurwerk niet altijd (helemaal) vergoeden. Vaak is dit soort roekeloos gedrag uitgesloten in de voorwaarden van de verzekering.

Vanwege het vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling, is de verwachting dat veel liefhebbers hun inkopen in andere circuits zullen doen en daarbij ook illegaal vuurwerk zullen aanschaffen. Veel mensen weten niet dat de gevolgen van schade door illegaal vuurwerk enorm kunnen zijn: niet alleen riskeer je een celstraf, de verzekeraar kan beslissen om de schade niet te vergoeden. Je draait er dan zelf voor op.

Schade aan woning

Stel je voor dat een van je tienerkinderen met dergelijk vuurwerk experimenteert en schade toebrengt aan je woning. Je inboedelverzekeraar kan weigeren de schade te vergoeden die het gevolg is van bewust roekeloos gedrag. Als het gaat om schade aan het huis van bijvoorbeeld de buren, dan komt de aansprakelijkheidsverzekering in beeld en die kent een zogenaamde ‘opzetclausule’. Dat betekent dat je zelf voor de schade opdraait.

Slachtoffer

Ben je zelf het slachtoffer van de illegale acties van een ander, dan zal jouw verzekeraar proberen de schade te verhalen op de veroorzaker. Houd er rekening mee dat als je alleen een WA-verzekering hebt, je niet verzekerd bent voor schade die een ander toebrengt aan je auto, dus ook niet voor schade door illegaal vuurwerk. Wanneer je weet wie de dader is, kun je wel zelf proberen de schade op deze persoon te verhalen.

Arbeidsongeschiktheid

De gevolgen kunnen enorm zijn. Neem deze rechtszaak waarbij het ging om iemand die arbeidsongeschikt raakte nadat er illegaal vuurwerk in zijn hand was ontploft tijdens een feestje op het werk. Een collega had het vuurwerk rond laten gaan, en de man had het daarop aangestoken en het te laat losgelaten. De man verloor daarbij al zijn vingers. Zijn arbeidsongeschiktheidsverzekeraar weigerde in eerste instantie een uitkering te verstrekken wegens roekeloos gedrag, maar de rechter besliste uiteindelijk dat de verzekeraar dat toch moest doen. De rechter vond het namelijk belangrijk dat de man het vuurwerk niet zelf had aangeschaft en dat hij ook niet wist hoe explosief het was.

Deze zaak toont wel aan hoe groot de gevolgen kunnen zijn van het spelen met illegaal vuurwerk. Let dus goed op wat je kinderen doen. Parkeer de auto op een veilige plek. En lees onze tips voor een veilige jaarwisseling. 

Categoriën: Particulier , Schade , Tips

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 20:44  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 18:06  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 19 dec 09:16  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
Monique - 22 dec 08:19  Antwoord
Als ik schade heb door illegaal vuurwerk en geen dader is het dan gewoon pech gehad? Of krijg ik mijn schade vergoed? Mijn huisverzekering is in orde en mijn auto is all risk verzekerd.
Visitor  Visitor
Jp Dokter - 16 dec 16:10  Antwoord
Dus als je vuurwerkschade hebt en geen dader moet je het zelf ophoesten?
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?