Print

Regels kleine pensioenen vanaf 1 januari 2019 aangepast

Geplaatst op:
Regels kleine pensioenen vanaf 1 januari 2019 aangepast

Vanaf 2019 staat er het een en ander te veranderen omtrent kleine pensioenen. Heb jij – bijvoorbeeld in je twintiger jaren – meerdere banen gehad in een korte tijd? Dan is de kans groot dat jij bij deze werkgevers al een (heel) klein pensioen hebt opgebouwd. Vanaf 1 januari 2019 is het mogelijk dat dit hele pensioen vervalt of, wanneer je van baan wisselt, automatisch doorgezet wordt naar je nieuwe pensioenuitvoerder. Wat betekent dit voor jou?

>> Check op Mijn Pensioenoverzicht of jij een (heel) klein pensioen hebt opgebouwd

Heb jij een klein pensioen opgebouwd van maximaal €474,11 bruto per jaar en wissel je van baan? Dan mag jouw pensioenuitvoerder ervoor kiezen jouw pensioen af te kopen. Dit betekent dat jij eenmalig een bedrag ontvangt. Vervolgens bepaal je zelf of je dit geld wel of niet opzij zet voor later. Vanaf 1 januari 2019 komt daar echter verandering in. Vanaf dan kunnen pensioenuitvoerders er namelijk ook voor kiezen mee te doen aan automatische waardeoverdracht. Dit betekent dat jouw opgebouwde pensioen meeverhuisd naar je nieuwe pensioenuitvoerder bij je nieuwe baan. De pensioenuitvoerder hoeft hier overigens niet aan mee te doen, hij mag er ook voor kiezen het kleine pensioen te laten staan en uit te keren als jij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt.

Hele kleine pensioenen vervallen

Voor hele kleine pensioenen van minder dan €2,- bruto per jaar geldt dat deze vanaf 1 januari 2019 automatisch vervallen. Omdat de administratiekosten van deze kleine pensioenen relatief hoog zijn, hoeven pensioenuitvoerders jou dit bedrag vanaf volgend jaar niet meer uit te betalen of samen te voegen met je huidige pensioenpot. Wil jij dit kleine pensioen behouden? Op Mijn Pensioenoverzicht kun je zien bij wie jij een heel klein pensioen hebt opgebouwd. Neem voor 1 januari 2019 contact op met de pensioenuitvoerder en vraag naar de mogelijkheden, zoals uitbetaling op je bankrekening of overdracht naar een nieuwe pensioenuitvoerder. Je huidige pensioenuitvoerder kan je hier meer over vertellen.

Afkopen of niet, wat is verstandig?

Heb jij nog een heel klein pensioen van maximaal €2,- bruto per jaar staan bij een pensioenuitvoerder? Dan kun je dit bedrag met een simpel telefoontje naar je pensioenuitvoerder uit laten betalen of over laten zetten naar een nieuwe pensioenuitvoerder. Let wel op: het gaat om brutobedragen. Netto is het dus een kleiner bedrag. Bel je niet, dan vervalt het bedrag. Voor hogere pensioenen (tot €474,11 bruto per jaar) is het vaak in je eigen voordeel om dit bedrag over te zetten naar je nieuwe pensioenuitvoerder. Het pensioengeld blijft dan immers echt pensioengeld. Daardoor bouw je meer pensioen op voor je oude dag. Heb jij vragen over jouw pensioen? Ga dan naar je eigen financieel adviseur of stel je vraag hieronder vrijblijvend aan een financieel adviseur van Adfiz.

Categoriën: Particulier , Pensioen , Geld

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 21:05  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 18:29  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 19 dec 16:40  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
Bert - 27 jul 15:43  Antwoord
Ik heb bij NN twee pensioenen, 1 groot pensioen en 1 heeeeel klein pensioen van 6 euro bruto per maand, nu wil ik het kleine pensioen laten afkopen, maar NN zegt, omdat ik tweepensioenen bij hen heb, dat ik dan die kleine niet kan laten afkopen. Klopt dat!!!
Visitor  Visitor
Marion - 16 dec 21:44  Antwoord
Mariondijk@kpnmail.nl
Visitor  Visitor
JPG de Rechter - 14 nov 10:25  Antwoord
wat gebeurd er met het "kleine pensioen" wanneer de nieuwe pensioenuitvoerder de waarde niet wilt overnemen en wat gebeurd er met het "kleine pensioen" wanneer de werknemer in de wao/wia zit en er geen nieuwe werkgever is?

Irene  Boer
Irene Boer - 14 nov 14:14  Antwoord
Hartelijk dank voor uw reactie. Voor deze vraag verwijzen wij u graag door: https://www.adfiz.nl/finfin/stel-je-vraag. Hier kunt u anoniem en vrijblijvend uw vraag stellen aan een financieel adviseur bij u in de buurt.
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
1
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?