Print

Prinsjesdag 2018: wat betekenen de nieuwe kabinetsplannen voor ondernemers?

Prinsjesdag 2018: wat betekenen de nieuwe kabinetsplannen voor ondernemers?

De kabinetsplannen voor 2019 zijn bekend. Vanaf volgend jaar wordt er onder andere flink geïnvesteerd in maatregelen ter voorkoming van cybercrime, het lage btw-tarief wordt verhoogd van 6 naar 9 procent en de dividendbelasting, waar al veel over gesproken is, wordt daadwerkelijk afgeschaft. Welke belangrijke veranderingen voor ondernemers werden tijdens Prinsjesdag 2018 bekendgemaakt? Hier volgt een overzicht.

Afschaffing dividendbelasting

Er is veel te doen geweest over de afschaffing van de dividendbelasting. Tijdens de troonrede bevestigde Koning Willem-Alexander het nogmaals: de dividendbelasting wordt vanaf 2020 afgeschaft. De voornaamste reden is dat het kabinet wil voorkomen dat hoofdkantoren Nederland verlaten vanwege de dividendbelasting.

Vennootschapsbelasting omlaag

Het MKB-tarief in de vennootschapsbelasting (winsten tot €200.000) wordt stapsgewijs verlaagd van 20% naar 16% in 2021. In 2019 wordt de eerste schijf 19%, de tweede schijf 24,3%. Vanaf 2020 dalen die tarieven naar 17,5% en 23,9%. In 2021 naar 16% en 22,25%. Doel is om zo ondernemen aantrekkelijker te maken. Hier lees je meer. 

Verhoging laag btw-tarief

Het lage btw-tarief wordt hoogstwaarschijnlijk verhoogd van 6 naar 9 procent vanaf 1 januari 2019. Lever jij producten of diensten die vallen onder het lage btw-tarief - bijvoorbeeld voedingsmiddelen, boeken en medicijnen - dan kun je alvast maatregelen nemen.  

Het belastingtarief in box 2 gaat omhoog

Een belangrijke verandering voor ondernemers met een vennootschap: het tarief in box 2 op winst uit aandelen gaat van 25% naar 26,25% in 2020 en naar 26,9% in 2021. Dit geldt voor belastingplichtigen met inkomsten uit aanmerkelijk belang. Dat is zo als iemand minimaal 5% van de aandelen van een vennootschap bezit. De wijziging gaat naar verwachting in op 1 januari 2020. Meer weten? Hier vind je meer informatie.

Aanpassing kleineondernemersregeling (KOR)

De kleineondernemersregeling (KOR) wordt per 1 januari 2020 gemoderniseerd. Kleine ondernemers - met een maximale omzet van €20.000 - kunnen vanaf dat moment kiezen voor een vrijstelling van de omzetbelasting. Dit betekent o.a. dat zij geen btw meer in rekening hoeven te brengen bij hun klanten en dit ook niet hoeven af te staan. Meer informatie vind je hier.

Uiteraard is dit slechts een kleine selectie uit de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag gepresenteerd heeft. Wil je weten wat er nog meer allemaal staat te veranderen? Hier vind je een overzicht van de gevolgen voor bedrijven. Benieuwd wat er voor jou persoonlijk zal veranderen? Doe hier de check zodat je alvast weet waar je aan toe bent.

Categoriën: Zakelijk , Belasting , Ondernemen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading