Print

Pensioen voor zzp’ers: alle opties op een rij

Pensioen voor zzp’ers: alle opties op een rij

Iedereen die in Nederland gewoond of gewerkt heeft, ontvangt een basispensioen van de overheid zodra hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Ben je in loondienst, dan is de kans groot dat jouw werkgever een regeling heeft getroffen waardoor jouw pensioen wordt aangevuld. Voor zzp’ers is dit een ander verhaal, zij zijn zelf verantwoordelijk voor hun pensioen. Wil jij als zzp’ers ook van je oude dag kunnen genieten? Dan is het belangrijk om alvast vooruit te kijken. Welke opties heb je?

Zzp’ers ontvangen net als ieder ander AOW zodra zij de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Hier kun je jouw geschatte AOW-leeftijd berekenen. Hoe hoog dit bedrag is, is o.a. afhankelijk van het aantal jaren dat je verzekerd bent geweest voor de AOW en of je alleen woont of met je partner. In principe bouw je voor ieder jaar dat je in Nederland woont of werkt 2% AOW op. Van je basispensioen alleen kan je niet leven. Daarom ben je er als zzp’er zelf verantwoordelijk voor dat dit bedrag wordt aangevuld.

Bijsparen voor je pensioen

Om je pensioen aan te vullen, kun je bijsparen. Er zijn verschillende opties. We zetten ze hier voor je op een rij:

  1. Sluit een lijfrenteverzekering af of spaar op een bankspaarrekening.
  2. Zet in één keer geld opzij met een koopsompolis.
  3. Spaar zelf op je bankrekening of beleg je geld.
  4. Los je hypotheek af voor lagere woonlasten.
  5. Verzilver de overwaarde van je huis door het te verkopen.
  6. Blijf ook na je pensioen werken voor extra inkomsten.

Krijg inzicht in je pensioen

Weet jij hoe het ervoor staat met jouw pensioen? Het is belangrijk dat je inzicht krijgt en weet wat je nog moet regelen. Op Mijn Pensioenoverzicht kun je zien waar en hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd. In dit pensioenoverzicht staan de bruto bedragen, klik op “schatting netto” om te zien wat je maandelijks op je rekening kunt verwachten. Eventueel spaargeld is in dit overzicht niet opgenomen. Wist je dat 25% van de zzp’ers de hulp van een financieel adviseur inschakelt om hen te helpen bij hun geldzaken? Ook bij het regelen van je pensioen en het maken van een plan voor jouw financiële toekomst kan een financieel hulp bieden.

Meer weten? 

Download hier de factsheet van Mijn Pensioenoverzicht en ontdek wat jij nog meer kunt doen voor jouw pensioen.  

Categoriën: Zakelijk , Pensioen , Tips
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading