Print

Pensioen in eigen beheer afgeschaft

Geplaatst op:
Pensioen in eigen beheer afgeschaft

Vanaf 1 juli is het voor ondernemers niet langer mogelijk het pensioen op te bouwen in eigen beheer. Dit komt doordat de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen is aangenomen door de Eerste Kamer. Wat dit betekent voor jou als ondernemer lees je hier. Ook geven we vijf tips over andere mogelijkheden om een spaarpotje op te bouwen voor je oude dag.

Het pensioen in eigen beheer (PEB) is lange tijd populair geweest onder ondernemers. Het bood ondernemers namelijk de kans fiscaal vriendelijk voor de oude dag te sparen, terwijl het pensioenvermogen wel voor de onderneming beschikbaar bleef. In zware tijden kon een onderneming dus terugvallen op deze spaarpot. Hierdoor is er echter ook een groot risico aanwezig: wat als de pensioenpot leeg is wanneer jij de pensioenleeftijd bereikt hebt? En zo zaten er meer haken en ogen aan deze regeling. Reden genoeg voor de politiek om het PEB af te schaffen.


Wat betekent dit voor ondernemers?

Ondernemers mogen nu niet langer in eigen beheer pensioen opbouwen. Ook kunnen zij geen bedragen meer toevoegen aan pensioenvoorzieningen die zij eerder in eigen beheer gevormd hebben. Het pensioen dat zij reeds opgebouwd hebben is inmiddels afgekocht om het vermogen vrij te maken of zij hebben ervoor gekozen het opgebouwde pensioen om te zetten in een oudedagverplichting. Ook zijn er ondernemers die alles bij het oude gelaten hebben. Dit is toegestaan, mits de verdere opbouw van het pensioen in eigen beheer wordt gestaakt.


Hoe bouw ik nu aan mijn pensioen?

Ben jij ondernemer en wil je weten welke opties je nu hebt om je pensioen op te bouwen? Wij geven vijf tips:

1. Regel een oudedagreserve

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag je jaarlijks een deel van de winst reserveren voor je oudedagvoorziening: de oudedagreserve. Een deel van de winst wordt gereserveerd voor de oudedag. Over dit deel van de winst krijg je uitstel van belastingheffing. Dit levert dus op de korte termijn belastingvoordeel op. Let op: leg wel de belasting die je over de winst moet betalen apart zodat je voldoende geld hebt als de belastingaanslag betaald moet worden. De oudedagreserve is niet voor alle ondernemers aan te raden, win hierover advies in bij je adviseur.

2. Spaar met een lijfrente

Om je pensioen op te bouwen kun je sparen met een lijfrente. Met een lijfrente zorg je op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen dat je periodiek krijgt uitbetaald vanaf een bepaald moment. Dit kan met een spaar- of beleggingsrekening (banksparen) of met een verzekering. Er zijn allerlei soorten lijfrentes, dus laat je van te voren goed adviseren door een financieel adviseur.

3. Eigenaar van een woning of bedrijfspand? Los de hypotheek af of verzilver de overwaarde.

Als je in het bezit bent van een woning of bedrijfspand, dan kan je overwegen om je huis of pand sneller af te gaan lossen. De woonlasten worden daardoor lager als je met pensioen gaat en minder inkomsten hebt. Bovendien betaal je geen rente over het bedrag dat je aflost. De renteaftrek die je krijgt bij je belastingaangifte daalt wel. Is je huis of bedrijfspand meer waard dan de hypotheek? Dan kun je ook tot verkoop overgaan en de overwaarde gebruiken voor je pensioen. Dit is ook mogelijk zonder tot verkoop over te gaan. Ook hierbij kan je adviseur je helpen.

4. Goedlopend bedrijf? Maak een inschatting van de waardeontwikkeling van je bedrijf.

Je kunt ook vertrouwen op de waardeontwikkeling van je bedrijf. Het kapitaal dat je in de onderneming opbouwt, kan uiteindelijk worden gebruikt voor pensioendoeleinden. Houd er wel rekening mee dat de waardeontwikkeling onzeker is en dus ook kan tegenvallen. Bovendien komt de waarde pas vrij bij de verkoop van je bedrijf. Als je bedrijf vlak voor je pensioen in zwaar weer komt, heb je niets.

5. Nog geen zin om met pensioen te gaan? Blijf dan gewoon doorwerken.

Veel ondernemers houden van hun werk en willen ook na hun pensioen nog blijven werken. Dat kan. Zowel juridisch als fiscaal is dit mogelijk. En werken tijdens je pensioen heeft geen gevolgen voor je andere inkomsten (pensioenuitkering, AOW en andere spaarpotjes).


Ook voor ondernemers is het belangrijk om op tijd stil te staan bij het pensioen. Dit zijn enkele tips op je hierbij te helpen. Wil je meer weten over de voor- en nadelen? Die vind je hier.   

Categoriën: Zakelijk , Pensioen

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 25 mei 18:22  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 19 dec 16:41  Antwoord
Hi there!
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?