Print

Partneralimentatie van twaalf naar vijf jaar: eerder op eigen benen

Partneralimentatie van twaalf naar vijf jaar: eerder op eigen benen

Begin 2020 is de duur van de partneralimentatie van maximaal twaalf naar maximaal vijf jaar gegaan. De makers van de nieuwe wet wilden dat de partneralimentatie simpeler, eerlijker en korter wordt zodat ex-partners sneller weer op eigen benen staan.

De wijziging raakt een hoop mensen: 37% van alle huwelijken in Nederland eindigt in een echtscheiding, gemiddeld na 14,5 jaar. Bij ongeveer een op de zes scheidingen wijst de rechter partneralimentatie toe. Over het algemeen betaalt de man alimentatie aan de vrouw. Alimentatiebetaling van de vrouw aan de man komt bij minder dan 1 procent van de echtscheidingen voor.

Nieuwe regels

In de nieuwe wet staat dat de duur van de partneralimentatie de helft van de duur van het huwelijk bedraagt, met een maximum van 5 jaar. Wie zes jaar getrouwd is geweest, betaalt dus drie jaar alimentatie, wie twaalf jaar getrouwd is geweest betaalt vijf jaar alimentatie.

Uitzonderingen

Daarop zijn wel enkele uitzonderingen: langdurige huwelijken (langer dan vijftien jaar) en huwelijken met jonge kinderen (onder de twaalf jaar). In die gevallen kan de termijn van vijf jaar langer worden. Ook is er een zogenaamde ‘hardheidsclausule’, in schrijnende gevallen kan de rechter besluiten om tóch van de wettelijke regels af te wijken.

Bestaande gevallen

De nieuwe wet geldt alleen voor partneralimentatie en niet voor kinderalimentatie. Betaalde je al partneralimentatie voor 2020? Dan kun je je niet op de nieuwe wet beroepen. Wel kan er altijd een verzoek voor een nieuwe berekening worden ingediend wanneer er iets verandert in de draagkracht van degene die betaalt of wanneer er iets verandert in de behoefte van degene die het geld ontvangt, bijvoorbeeld wanneer de ex-partner hertrouwt. Vraag het aan je financieel adviseur of lees meer in het thema Scheiden.

Categoriën: Particulier , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading