De krapte op de woningmarkt is ook voor studenten die op zoek zijn naar een studentenkamer voelbaar. Het vinden van een betaalbare woonruimte in de steden lijkt dan ook een onmogelijke taak. Een gering aanbod, hoge kosten en de noodzaak om iets te vinden zorgen ervoor dat studenten minder kieskeurig en alert worden. Maar pas op: oplichters maken hier dankbaar gebruik van.
Natuurlijk ben je blij als je na maanden zoeken, rondvragen en leuren eindelijk beethebt: die mooie studentenkamer die je op Facebook hebt gezien is voor jou. Maar juich niet te vroeg. Helaas maken oplichters maar al te graag gebruik van jouw nood om een kamer te vinden. Steeds vaker betalen studenten de eerste maand huur, borg en administratiekosten zonder dat zij ooit een huissleutel in handen krijgen. Vervolgens blijkt de kamer al verhuurd of zelfs helemaal niet te bestaan. Het geld zien zij nooit meer terug
Voorkom dat jij wordt opgelicht
Vaak maken studenten snel geld over naar de verhuurder, omdat ze er zeker van willen zijn dat de kamer voor hen is. Doe dit niet! Check eerst of de kamer wel echt te huur staat en vraag een bezichtiging aan. Soms gebruiken oplichters foto’s van huizen die niet van hen zijn. Dit kun je zelf controleren door middel van Google Image Search. Ga met je muis op de foto staan, klik met je rechtermuisknop op de foto en kies voor ‘Afbeelding zoeken in Google’. Vind je dezelfde foto’s bij een ander adres? Dan is het foute boel. Vraag daarom altijd eerst om een bezichtiging. Ziet de woning er goed uit? Vraag dan bij de buren of ze weten van wie het pand is en of dit te huur staat. Heb je twijfels? Dan kun je via het kadaster controleren wie de eigenaar van het pand is.
Zo betaal je niet teveel voor je studentenkamer
Is alles in orde? Dan kun je een huurcontract vragen. In het huurcontract staan afspraken over de huurprijs (kale huur en servicekosten) en andere afspraken, zoals het gebruik van voorzieningen als telefoon en internet. Vraagt jouw verhuurder jou om bemiddelingskosten – ook wel administratiekosten, contractkosten of eenmalige kosten huurder genoemd – te betalen voor de huur van een kamer, doe dit dan niet. Sinds 1 juli 2016 is het namelijk verboden om bemiddelingskosten in rekening te brengen bij de huurder. Een bemiddelaar mag alleen kosten rekenen als jij hem vraagt een kamer of woning te zoeken die geen deel uitmaakt van zijn eigen woningaanbod.
Bemiddelingskosten terugvragen
Heb je toch bemiddelingskosten – of andere kosten om te kamer te mogen huren – betaald, dan kun je dit tot 5 jaar na ondertekening van het contract terugvragen. Doe dit eerst rechtstreeks bij de verhuurder. Lukt dat niet? Stuur dan een e-mail of aangetekende brief om de kosten terug te vragen. Vaak weet de verhuurder dat het verboden is en betaalt hij of zij je het bedrag terug. Is dit niet het geval? Dan kun je naar De Geschillencommissie of de rechter stappen. Hier lees je meer.
Te hoge huur? Schakel de Huurcommissie in
Studenten betalen gemiddeld €400,- per maand aan kale huur voor hun studentenkamer. Woon jij als student in Rotterdam, Amsterdam of Haarlem? Dan is de kans groot dat jij maandelijks nog meer geld over moet maken naar je huurbaas. Vaak is deze hoge huur onterecht. Binnen zes maanden na ondertekening van het contract kun je daarom de Huurcommissie vragen de beginhuur te toetsen aan de maximale huurprijsgrens. Daarbij houdt de Huurcommissie ook rekening met de aanwezigheid van gebreken. Beoordeelt de Huurcommissie de waarde van de woning lager, dan is de verhuurder verplicht dat bedrag te rekenen. Dit kan je veel geld besparen. Heb je een huurcontract voor onbepaalde tijd? Dan hoef je je geen zorgen te maken dat de verhuurder je uit de woning zet nadat jij bezwaar hebt gemaakt tegen de hoge huur. Als huurder heb je veel rechten, waardoor de verhuurder je er niet zomaar uit mag zetten.
Ga jij na de zomer op kamers wonen? Hier lees je alles wat je moet weten, zodat jij heerlijk kunt genieten van je studententijd.