Print

Ook voor ‘duurhuurders’ is koophuis vaak toch mogelijk

Geplaatst op:
Ook voor ‘duurhuurders’ is koophuis vaak toch mogelijk

Het is voor starters niet gemakkelijk om een woning te bemachtigen. In 2014 was 46 procent van de hypotheeksluiters starter, in 2020 was dit nog maar 30%. Moet je nagaan! Een deel van deze groep zit vast in een dure huurwoning.

Nederland kent ongeveer 350.000 duurhuurders die meer dan een derde van hun netto besteedbaar inkomen aan huur besteden. Eén derde is jonger dan 35 jaar. Deze starters zitten vast in bijvoorbeeld een duur appartement in het centrum, maken maandelijks veel geld over naar de huurbaas, maar komen toch niet in aanmerking voor een hypotheek voor de door hun gewenste woning.

Gevolgen

Toch kan het interessant zijn om naar de mogelijkheden te kijken. De impact van duur huren kan groot zijn. Duurhuurders die liever een eigen huis zouden kopen, missen bijvoorbeeld vermogensgroei door niet te profiteren van de waardestijging van een woning. In 10 jaar gaat dat al snel om € 47.500 (in krimpgebieden) of maar liefst € 68.500 (in de Randstad).

Maar er zijn ook niet-financiële gevolgen. Zo krijgt dertig procent een onzeker gevoel over de toekomst, ervaart 38% stress en geeft 9% zelfs aan niet verder te kunnen met het opbouwen van hun leven.

Advies helpt

Er zijn gelukkig soms wel degelijk mogelijkheden voor duurhuurders. Een onafhankelijk financieel adviseur blijkt voor 4 op de 10 duurhuurders toch een oplossing te kunnen vinden, binnen de standaard regels of als maatwerk. Geldverstrekkers mogen namelijk van de normen afwijken wanneer er sprake is van een goede argumentatie. Zoals goede carrièreperspectieven.

Los daarvan is 67% van de duurhuurders die toch niet blijken te kunnen kopen, blij met de geboden helderheid over de mogelijkheden in de toekomst. Bovendien leidt advies ertoe dat een kwart van de duurhuurders die niet kunnen kopen, meer advies wil over sparen en het aflossen van schulden. En dat is met het oog op de toekomst sowieso een goed idee.

Categoriën: Particulier , Huis kopen

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 17:19  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 13:09  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 19 dec 09:32  Antwoord
Hi there!
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?