Of je nu werknemer of zzp’er bent: in beide gevallen kun je zelf fiscaal voordelig geld opzij zetten voor je pensioen. De inleg is aftrekbaar. Wil je nog dit jaar van een belastingvoordeel profiteren, leg dan vóór 31 december 2024 een bedrag in. Door de nieuwe pensioenregels is de ruimte om in te leggen voor veel mensen groter dan voorheen.
Werknemer
Ben je in loondienst, dan bouw je vaak pensioen op via je werkgever. Maar niet altijd bouw je het bedrag op dat door de overheid als fiscaal maximum is vastgesteld. In dat geval heb je ‘jaarruimte’ en je mag die ruimte benutten door geld te storten in een lijfrente of in een bankspaarproduct. De fiscus betaalt mee: de inleg is namelijk aftrekbaar en dat merk je wanneer je in het voorjaar aangifte gaat doen. Bovendien betaal je over het bedrag dat je hebt ingelegd geen vermogensbelasting.
Om je jaarruimte te berekenen heb je je factor A over 2023 nodig, die vind je op het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) dat je van je pensioenuitvoerder krijgt. Op de site van de Belastingdienst kun je een berekening maken. Je financieel adviseur kan je hierbij helpen en de voor jou meest geschikte aanbieder zoeken om je geld onder te brengen. Dat heeft ook te maken met je risicobereidheid en je doelen.
Zelfstandige
Ben je zelfstandige dan bouw je geen pensioen op via een werkgever. Je moet zelf geld opzij zetten voor later. Veel zelfstandigen deden dat via de oudedagsreserve, maar dat kon in 2022 voor het laatst, deze mogelijkheid is vervallen. Wie in 2024 fiscaal voordelig wil inleggen voor later (je kunt de inleg aftrekken van de winst) is aangewezen op een lijfrente of banksparen. Om de ruimte te berekenen heb je je aangifte en jaarrekening over 2023 nodig. Je financieel adviseur kan je helpen om de diverse keuzes te maken: hoeveel ga je inleggen of is het verstandig om ook wat geld liquide te houden, hoeveel risico wil je lopen en wat zijn eigenlijk je wensen als het gaat om je leven na de pensioendatum?
Twijfel?
Twijfel je of het verstandig is om geld in een product voor later te storten en daarmee dus ook vast te zetten? Want dat is een belangrijke spelregel: je ziet het geld pas weer terug wanneer je met pensioen gaat. Tussentijds afkopen kan ook, maar dat is erg onvoordelig. Zet je je spaargeld liever in om je lasten te verlagen door de hypotheek versneld af te lossen of duurzame maatregelen in je woning te treffen? Zet de verschillende opties eens op een rij (of laat het doen door een financieel planner) en ga na hoe je financiële situatie bij pensionering eruit ziet.