Veel mensen hebben allerlei ideeën over wat ze met de tijd na hun pensionering willen doen, maar op de financiële kant ervan hebben ze vaak minder zicht. Hoe jonger je bent, hoe meer tijd je nog hebt om het financiële plaatje van je oude dag te beïnvloeden. De Pensioen3daagse van Wijzer in Geldzaken is een mooi startpunt. Op 12, 13 en 14 november is er overal in het land én online van alles te doen.
Pensioen lijkt voor veel mensen ver weg. Toch is pensioen dichterbij dan je denkt. Stel je start met een nieuwe baan, gaat samenwonen of trouwen, koopt een woning of je krijgt onverhoopt met een overlijden in je gezin te maken. Deze veranderingen hebben vaak ook invloed op je pensioen. Lees hier meer over levensgebeurtenissen en wat je kunt doen.
Persoonlijke tips
Een handige tool is Check het nu. Je vult een aantal gegevens in en krijgt direct tips en actiepunten die van belang zijn voor jouw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld: is je hypotheek afgelost voordat je met pensioen gaat of moet je dan nog steeds aflossen? En wat betekent dat voor je huishoudboekje? Of: wat is er eigenlijk precies geregeld voor je nabestaanden? Heb je dat helder en is het genoeg?
Vragen stellen
De Pensioen3daagse duurt drie dagen en er is van alles te doen. Webinars, pensioenhelpdesks, inloopspreekuren, enzovoort. Zie hier een overzicht van alle activiteiten. Ook kun je de gelegenheid aangrijpen om een vraag te stellen over pensioen. Op deze pagina vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen. Staat die van jou er nu net niet bij: dan kun je die onderaan de pagina stellen. De vraag wordt dan doorgestuurd naar een adviseur bij jou in de buurt. Heb je geen algemene vraag, maar wil je een gesprek over jouw specifieke pensioensituatie: hier vind je een pensioenadviseur met wie je eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek kunt hebben. Je bepaalt daarna zelf of je een adviestraject wilt starten.
Meer lezen?
Wat je moet uitzoeken over je nabestaandenpensioen
Kom in actie voor je pensioen: dit zijn de knoppen waar je aan kunt draaien!
Alvast tien procent van je pensioen? Doen?