Veel mensen hebben door de coronacrisis moeite om hun maandelijkse hypotheeklast te betalen. Of ze maken er zich ernstige zorgen over. Geldverstrekkers geven deze klanten wat lucht door een betaalpauze toe te staan.
Het is voor veel mensen de grootste uitgave van de maand: de hypotheek. En wanneer je dan een deel van je inkomen ziet wegvallen, dan levert dat al snel zorgelijke situaties op. Banken en verzekeraars denken daarbij vooral aan zzp’ers en kleine ondernemers die door de coronacrisis hun inkomen verliezen, maar de maatregelen gelden ook voor andere hypotheekklanten die acute financiële stress ervaren.
Betaalpauzes
Aanbieders van hypotheken hebben de handen ineen geslagen en bieden betaalpauzes aan. Wie om wat voor reden dan ook in de problemen komt door het coranavirus kan contact opnemen met de bank of verzekeraar waar de hypotheek loopt. Uiteraard kan je hypotheekadviseur daarbij ook behulpzaam zijn.
Fiscale gevolgen
De meeste hypotheekaanbieders bieden een pauze van drie tot zes maanden aan. Hierdoor ontstaat wel een betalingsachterstand. De aanbieder zal afspraken met je maken hoe je die termijnen alsnog kunt betalen, bijvoorbeeld door de looptijd met drie maanden te verlengen.
Normaal is het zo dat wanneer een klant betalingen mist, hij voor de hypotheekrenteaftrek in aanmerking komt wanneer hij de betalingen uiterlijk het jaar erop inhaalt. Deze regeling is versoepeld. Ten eerste hoeft de aflossingsachterstand niet uiterlijk 31 december 2021 te worden betaald, maar kan deze (direct) worden uitgesmeerd over de resterende looptijd (van maximaal 360 maanden). Ten tweede kan je er als klant voor kiezen om de resterende lening te splitsen. Hierdoor hoeft de maximaal zes maanden achterstand niet per definitie te worden uitgesmeerd over de resterende looptijd, maar kan dit ook apart binnen bijvoorbeeld vijf jaar worden afbetaald. Raadpleeg hiervoor je hypotheekadviseur. (Bericht bijgewerkt 28-4-2020).