Print

Met zomerbanden of code rood de weg op: verzekerd?

Geplaatst op:
Met zomerbanden of code rood de weg op: verzekerd?

Hoe zijn we verzekerd als we met winters weer de weg op gaan? En hoe beschermen we onze auto’s en onze huizen tegen de invloed van Koning Winter? Vijf brandende vragen (plus de antwoorden!).

Ben ik verzekerd als ik ga rijden met code rood?

We kennen, zeker sinds het tijdperk corona, allemaal de impact van negatieve reisadviezen en weten dat ‘code rood’ kan betekenen dat er geen dekking is vanuit de reisverzekering. Maar hoe zit dat met de alarmerende code rood die wordt afgegeven voor de winterse situatie op de wegen? Dat ligt anders. Hoewel je natuurlijk voorzichtig bent en alleen de weg op gaat als het echt niet anders kan, ben je wel verzekerd als er toch iets gebeurt. Wat er precies gedekt is, hangt natuurlijk wel af van je type autoverzekering.

Heb ik perse winterbanden nodig?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden. Wie in winters weer op zomerbanden rijdt en een ongeval veroorzaakt, is dus wel verzekerd. Een verzekeraar kan echter wel weigeren om uit te betalen wanneer er sprake is van roekeloos gedrag: dat is niet zomaar het geval en wordt van situatie tot situatie beoordeeld. Mocht je de grens oversteken, check dan goed welke regels ter plaatse gelden voor winterbanden. Controleer vooral ook de bandenspanning. Ook is speciale ruitenwisservloeistof geen overbodige luxe. Controleer ook je ruitenwissers en zorg voor een complete set reservelampen in de auto. Lees hier meer

Kan ik mijn auto even op de oprit laten opwarmen?

Vlak voordat je echt moet vertrekken alvast de motor van de auto laten draaien om de ramen te ontdooien. Veel mensen doen het, maar laat je auto daarbij niet onbemand achter. Je bent over het algemeen niet verzekerd als iemand er mee vandoor gaat. Klinkt onwaarschijnlijk, maar het gebeurt!

Kan mijn huis de vele kilo’s sneeuw wel dragen?

In principe is een woning erop berekend om een pak sneeuw te kunnen dragen. Maar het is wel verstandig om regelmatig een deel van de sneeuw weg te halen, zeker wanneer er ook al zonnepanelen op het dak liggen. Zorg er ook voor dat, als de boel gaat smelten, het water goed weg kan lopen. Houd er rekening mee dat een verzekeraar kan besluiten om (een deel van) de schade niet uit te keren wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud.

Hoe bescherm ik mijn woning?

Het belangrijkste is om te zorgen dat de leidingen niet bevriezen en gaan springen. Vooral een buitenkraan is zo bevroren. Sluit de buitenkraan af en tap het overgebleven water af zodat er geen water in de leidingen kan bevriezen. Er bestaan ook vorstvrije buitenkranen. Verlaat je het huis, laat de verwarming dan op minimaal 15 graden staan.

Meer weten?

Lees deze tien tips voor een veilige winterse autorit

 

Categoriën: Particulier , Verzekeren , Schade

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 20:41  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 13:33  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 19 dec 09:46  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
Ilse Ackermans - 11 feb 15:19  Antwoord
Test
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
1
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?