Print

Meer uren maken: wat is de netto impact?

Meer uren maken: wat is de netto impact?

De angst om toeslagen te verliezen kan mensen ervan weerhouden om meer te gaan werken. De WerkUrenBerekenaar van Nibud komt dan goed van pas. Handig voor wanneer je overweegt je dienstverband uit te breiden of als je wilt weten wat een andere werk-zorg verdeling voor het huishoudinkomen betekent.

Veel mensen zijn zich er van bewust dat meer werken negatieve gevolgen kán hebben voor het uiteindelijke inkomen. Meer of minder uren werken heeft immers niet alleen gevolgen voor het salaris, maar ook voor toeslagen, belasting en pensioenpremies. Dat weerhoudt werknemers er geregeld van om de stap naar een groter dienstverband te zetten. Terwijl meer werken in veel gevallen wel degelijk kan lonen. Dankzij de WerkUrenBerekenaar van Nibud becijfer je wat er onder aan de streep overblijft.

Om de tool te gebruiken moet je een aantal vragen over je werksituatie, gezinssamenstelling, vaste lasten en inkomsten invullen. Vervolgens laat de WerkUrenBerekenaar zien wat de gevolgen voor jouw financiën zijn als je meer of minder uren gaat werken. Je krijgt een indicatie van het te verwachten netto inkomen.

Deeltijdklem

De WerkUrenBerekenaar is door iedereen te gebruiken, maar heeft mede als doel het openbreken van de ‘deeltijdklem’, waar voornamelijk vrouwen in Nederland door gegrepen worden. In veel sectoren waarin voornamelijk vrouwen werken, zoals het onderwijs en de zorg, is in deeltijd werken de norm. Hierdoor gaan mensen als vanzelf parttime werken, vaak zonder voldoende inzicht te hebben in wat dit voor hun financiële situatie betekent.

Dankzij de tool kun je uitrekenen wat het uitbreiden van je dienstverband betekent. Of samen met je partner uitrekenen wat er financieel gebeurt wanneer beide partners vier dagen gaan werken, in plaats van de een vijf en de ander drie. Wil je naast het aantal uren werk ook het aantal uren kinderopvang aanpassen? Vul dan de WerkZorgBerekenaar in.

Categoriën: Particulier , Tips , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading