Zoek jij ook wel eens online naar tweedehands koopjes? Zoals een unieke kast voor in je nieuwe woning of te gekke schoenen die nog zo goed als nieuw zijn? Of wil jij je oude laptop verkopen, zodat je zelf een nieuwe aan kunt schaffen? Marktplaats biedt je hier de kans voor. Ideaal, tenzij het misgaat. Want helaas komt ook hier online oplichting voor. Om dit te voorkomen neemt Marktplaats nu maatregelen.
Marktplaats is misschien wel de bekendste website voor de koop en verkoop van tweedehands spullen. Helaas gaat dit ook wel eens mis. Het kan voorkomen dat je betaalt voor een product, terwijl je het pakket vervolgens nooit via de post ontvangt. Woon jij in het noorden van het land terwijl iemand in Maastricht dé sneakers aanbiedt die jij zoekt? Dan is de kans groot dat je de schoenen graag wilt laten verzenden. Je maakt het geld in goed vertrouwen over en hoopt dat er de volgende dag een pakket bij je wordt bezorgd. Maar helaas worden er regelmatig mensen opgelicht en ontvangen zij de producten waarvoor zij betaald hebben niet.
Betalen via iDeal
Om ervoor te zorgen dat mensen zorgeloos en veilig online aankopen kunnen doen via de tweedehands verkoopsite biedt Marktplaats nu in samenwerking met het bedrijf Online Betaalplatform (OBP) een nieuwe betaaldienst aan. Het is nu mogelijk om via iDeal geld over te maken. Je bankgegevens en persoonsgegevens worden gekoppeld aan je Marktplaats-account waardoor anoniem aankopen doen niet langer mogelijk is. Bij grote aankopen wordt er bovendien een extra identiteitscheck uitgevoerd in de vorm van een paspoort of iDIN-check. Geleidelijk aan wordt deze nieuwe vorm van betalen ingevoerd.
Verzekeren tegen online criminaliteit
Online oplichting vindt regelmatig plaats. Volgens het CBS waren er in 2016 ongeveer een half miljoen mensen die het slachtoffer zijn geworden van koopfraude. In de helft van de gevallen ging het om bedragen van boven de €100,-. Over het algemeen kun je naar je geld fluiten wanneer jij online opgelicht wordt. En de gevolgen kunnen nog veel erger zijn: ook identiteitsfraude behoort tot de mogelijkheden. Sinds kort kun je je verzekeren tegen online criminaliteit. Het gaat hierbij om een verzekering tegen verspreiding van schadelijke informatie, identiteitsdiefstal of reputatieschade, fraude met betaalmiddelen en problemen met online aankopen of conflicten met webshops. Je adviseur kan je hier meer over vertellen.