Print

Kostengrens NHG verhoogd naar 310.000

Geplaatst op:
Kostengrens NHG verhoogd naar 310.000

Het is geen verrassing dat de gemiddelde koopsom van woningen de afgelopen jaren is toegenomen. Dit heeft gevolgen voor de Nationale Hypotheek Garantie. Wat er precies is veranderd in 2020 lees je hier.

Het grote voordeel van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is dat jouw hypotheekverstrekker de zekerheid krijgt dat de hypotheek wordt terugbetaald, ook in onverwachte situaties. Denk hierbij aan een scheiding of het verliezen van je baan. Een extra voordeel voor jou is dat je in ruil voor dit stukje zekerheid een lagere hypotheekrente betaalt. Dit voordeel kan oplopen tot gemiddeld 0,5% korting op je maandelijkse hypotheeklasten. Wil je gebruikmaken van een hypotheek met NHG, dan zijn er wel enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen.

Maximale koopsom woning met NHG

De belangrijkste voorwaarde is dat de koopsom van je woning niet boven de NHG-kostengrens mag vallen. In 2019 lag de kostengrens voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie nog op 290.000. Doordat de gemiddelde koopsom van woningen nu een stuk hoger ligt, stijgt de kostengrens voor een hypotheek met NHG mee. De kostengrens zonder energiebesparende voorzieningen bedraagt vanaf dit jaar € 310.000. Wanneer er sprake is van energiebesparende maatregelen is de maximale hypotheek € 328.600 (106% van de marktwaarde). Dit extra bedrag moet dan wel volledig uitgegeven worden aan energiebesparende maatregelen.

Kosten voor NHG iets verlaagd

Om gebruik te kunnen maken van NHG betaal je een borgtochtprovisie. NHG staat immers borg voor jouw lening. In 2020 bedraagt deze borgtocht 0,7% van je totale hypotheekbedrag. Dit percentage is in de afgelopen jaren afgenomen. Je betaalt dus iets minder dan voorgaande jaren. Deze kosten betaal je eenmalig.

Meer weten over de Nationale Hypotheek Garantie?

Wil je weten wat de Nationale Hypotheek Garantie voor jou kan betekenen? Je leest het in ons thema Huis Kopen. Heb je toch nog vragen of kom je er niet uit? Ga dan naar je eigen financieel adviseur of stel je vraag hieronder vrijblijvend aan de financieel adviseur van Adfiz.

Categoriën: Particulier , Huis kopen

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 20:54  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 18:28  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 19 dec 16:49  Antwoord
Hi there!
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
1
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?