Print

Kostengrens NHG in 2021 naar 325.000 euro

Kostengrens NHG in 2021 naar 325.000 euro

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) volgt de stijging van de huizenprijzen: in 2021 gaat de grens van € 310.000 naar € 325.000. Financier je energiebesparende maatregelen mee, dan is de grens 6% hoger, namelijk € 344.500.

Hét grote voordeel van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is dat jouw hypotheekverstrekker de zekerheid krijgt dat de hypotheek wordt terugbetaald, ook in onverwachte situaties. Denk hierbij aan een echtscheiding of baanverlies. Geldverstrekkers zijn daardoor bereid om een lagere hypotheekrente te vragen voor een hypotheek met NHG. Dit voordeel kan flink oplopen, tot gemiddeld tussen 0,5% en 0,75% rentekorting. Dat zijn honderden euro’s per jaar. Wil je gebruikmaken van een hypotheek met NHG, dan zijn er wel enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen.

Maximale koopsom

De belangrijkste voorwaarde is dat de koopsom van je woning niet boven de NHG-kostengrens mag vallen. Die kostengrens schuift jaarlijks op, in 2019 lag die op € 290.000, in 2020 op € 310.0000 en in 2021 op € 325.000. Voor energiebesparende maatregelen is extra ruimte mogelijk. Je moet dat geld wel ook daadwerkelijk besteden aan die maatregelen.

Kosten voor NHG blijven gelijk

Om gebruik te kunnen maken van NHG betaal je een zogenoemde borgtochtprovisie. NHG staat immers borg voor jouw lening. In 2021 bedraagt deze borgtocht net als in 2020, 0,7% van je totale hypotheekbedrag. Deze kosten betaal je eenmalig en verdien je, afhankelijk van het rentevoordeel dat jouw geldverstrekker biedt, al snel weer terug. Bovendien kun je deze kosten als eenmalige post volledig aftrekken van de belasting wanneer je aangifte inkomstenbelasting gaat doen.

Meer weten?

Wil je weten wat de Nationale Hypotheek Garantie voor jou kan betekenen? Je leest het in ons thema Huis Kopen. Je kunt ook verder lezen over andere vangnetten voor woonlasten, zoals woonlastenverzekeringen.

Categoriën: Particulier , Huis kopen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading