Print

Kom in actie voor je pensioen: dit zijn de knoppen waar je aan kunt draaien!

Kom in actie voor je pensioen: dit zijn de knoppen waar je aan kunt draaien!

De nieuwe Pensioenwet is aangenomen, maar de uitvoerders hebben nog even tijd om de regelingen aan te passen. Dat wil niet zeggen dat jij niet alvast in actie kunt komen! Weet je hoe je ervoor staat en aan welke knoppen je kunt draaien?.

Het begint met inzicht

Er zijn ook op dit moment al keuzemogelijkheden en knoppen waar je als deelnemer in een pensioenregeling aan kunt draaien. Daarvoor is wel nodig dat je weet hoe je er nu voor staat, welk bedrag je naar waarschijnlijkheid zult bereiken én of dat genoeg is. Dat bedrag kun je nakijken op mijnpensioenoverzicht.nl en met behulp van de jaarlijkse Uniform Pensioen Overzichten (UPO) van je pensioenuitvoerder. Controleer ook wat jouw nabestaanden krijgen wanneer jij overlijdt voor of na de pensioendatum. Zijn ze correct aangemeld?

Online zijn er een hoop tools die je kunt gebruiken om snel wat meer inzicht te krijgen. Zoals die van Nibud, om uit te rekenen wat je later nodig hebt. Je financieel adviseur kan het totale plaatje (denk ook aan de eigen woning en andere spaarpotjes) en de diverse mogelijkheden en gevolgen voor jou en je eventuele partner schetsen. 

Knoppen om aan te draaien

Wanneer je inzicht hebt, kun je nagaan welke acties voor jouw/jullie situatie noodzakelijk, interessant en ook mogelijk zijn:

  • Extra ouderdomspensioen of nabestaandenpensioen bijsparen/bijverzekeren. Dit kan fiscaal vriendelijk zolang de fiscale ruimte het toelaat. Je hoeft dit niet per se te doen in je huidige pensioenregeling, je kunt dit bijvoorbeeld ook doen met een lijfrente.

  • Uitruil ouderdomspensioen/partnerpensioen. Deze keuze is te maken bij uitdiensttreding en bij pensionering. Hiervoor is nodig dat je goed met je partner kijkt wat jullie beiden hebben opgebouwd en hoe jullie elkaar willen achterlaten.

  • Pensioen uitstellen of juist eerder laten ingaan. Of nog deels doorwerken en deels pensioen ontvangen: het zogenoemde deeltijdpensioen. Laat de financiële effecten goed doorrekenen. Eerder met pensioen gaan heeft namelijk twee effecten: je bouwt minder pensioen op en de uitkering moet over meer jaren worden verdeeld.

  • Hoog-laag constructie. De eerste jaren na pensionering ontvang je meer geld dan de laatste jaren. Mensen kiezen hier doorgaans voor omdat ze verwachten de eerste jaren na hun pensionering het meest actief te zijn.

  • Waardeoverdracht. Nieuwe baan? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden je pensioen meenemen. Je kunt een berekening maken op waardeoverdracht.nl.

  • Over en weer afstand doen van pensioenrechten in geval van een scheiding of relatiebreuk.

  • Vrijwillig voortzetten: na uitdiensttreding om bijvoorbeeld zzp-er te worden, blijf je premie inleggen en bouw je pensioen op. Dit kan maximaal tien jaar.

  • Netto pensioen opbouwen. Dit geldt voor grootverdieners: binnen een pensioenregeling bouw je over maximaal een jaarsalaris van € 112.000 pensioen op.

  • Bouw je pensioen op in een premieregeling dan heb je twee extra keuzes. Je kunt zelf een beleggingsprofiel kiezen én je kunt de keuze maken om na pensioendatum door te beleggen.

Let op!

Het is afhankelijk van je pensioenregeling welke keuzes je kunt maken. Twijfel je? Neem gerust contact op met je pensioenuitvoerder en vraag het. Ook je financieel adviseur helpt je graag op weg en weet welke keuzemogelijkheden er voor je mogelijk zijn én hoe deze voor jouw specifieke situatie uitwerken.

 

Categoriën: Particulier , Pensioen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading