Print

Kan jouw overlijdensrisicoverzekering goedkoper?

Kan jouw overlijdensrisicoverzekering goedkoper?

Wie iedere maand een hoge premie betaalt voor zijn overlijdensrisicoverzekering kan mogelijk geld besparen door de verzekering over te sluiten. De premies zijn in de afgelopen jaren immers scherp gedaald. Het klinkt dan ook verleidelijk, maar er zijn wel diverse zaken om rekening mee te houden voordat je een definitieve keuze maakt. Doorloop eerst onze checklist. Kom je er niet uit? Ga dan naar je adviseur of stel je vraag aan een onafhankelijk financieel adviseur van Adfiz.

 

 1. Check de gezondheidseisen
  Ben je door je gezondheid in de gelegenheid over te stappen of bestaat het risico dat je niet geaccepteerd wordt? Als je gezondheidsklachten hebt of hebt gehad, dan kan je aanvraag afgewezen worden door de nieuwe verzekeraar. Dit kan ook na een overstap voor problemen zorgen bij overlijden. Sommige verzekeraars keren bijvoorbeeld niet uit als je in de eerste jaren na het afsluiten van de verzekering overlijdt door de zogenoemde carenzjaren of doordat er achteraf toch tekenen bekend waren van ongezondheid bij het afsluiten van de verzekering. 

 2. Check de gevolgen van je leeftijd
  Doordat je intussen ouder bent geworden kan het zijn dat je ondanks de gedaalde prijzen toch op een hogere premie uitkomt.

 3. Check de voorwaarden
  Zijn de voorwaarden van de nieuwe verzekering vergelijkbaar met die van je huidige verzekering? Denk bijvoorbeeld aan een en-bloc regeling, waardoor een verzekeraar het recht heeft de voorwaarden gedurende de looptijd aan te passen als dat nodig is. Kijk ook hoe lang je nog premie moet betalen voor je huidige verzekering. Sommige oudere verzekeringen lopen 25 jaar terwijl je maar 20 jaar premie hoeft te betalen.

 4. Check of de verzekering verpand is aan een lopende hypotheek
  De bank stelt mogelijk eisen aan een nieuwe verzekering, die waarschijnlijk ook verpand zal moeten worden. Controleer bij de bank of dit ook voor jou geldt.

 5. Check de oversluitkosten
  Bij een overstap maak je kosten voor advies, bemiddeling en afsluiten. Laat berekenen hoe snel je deze kosten terugverdiend hebt. Door verschillende gebeurtenissen - zoals een verhuizing of echtscheiding - loopt een overlijdensrisicoverzekering vaak minder lang onveranderd door dan de afgesproken looptijd.

 6. Check de nazorgkosten
  Bij oude overlijdensrisicoverzekeringen zaten de kosten van nazorg in de premie van het product (de adviseur ontving provisie gedurende de looptijd). Bij een nieuwe overlijdensrisicoverzekering moet je rekening houden met aparte nazorgkosten. Bekijk of het premievoordeel opweegt tegen de extra nazorgkosten.

 7. Check de mogelijkheden bij andere verzekeraars
  Als je wilt overstappen naar een verzekering met nieuwe tarieven, denk dan ook aan andere verzekeraars dan waar je verzekering nu loopt. Mogelijk hebben zij nog beter passende aanbiedingen voor je. Je adviseur kan dit makkelijk voor je vergelijken.

Overstappen of toch niet?

Of het voor jou verstandig is om over te stappen is van verschillende factoren afhankelijk. Deze checklist kan je hierbij helpen. Kom je er niet uit of heb je vragen? Ga dan naar je eigen adviseur of stel je vraag hieronder vrijblijvend aan een onafhankelijk adviseur van Adfiz.

Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading