Print

Je zorgverzekering: meer of minder keuzevrijheid?

Je zorgverzekering: meer of minder keuzevrijheid?

Waar let jij op bij het kiezen van een zorgverzekering? Verwacht je veel zorg nodig te hebben of juist niet? En als het er op aan komt: vind je het dan belangrijk dat je een vrije keuze van zorgaanbieders hebt?

Ga je overstappen of ben je tevreden met je huidige polis? Wanneer je polissen gaat vergelijken, dan zul je merken dat vrijwel elke verzekeraar drie tarieven hanteert voor de basisverzekering. Er zijn in Nederland namelijk meerdere type zorgpolissen waaruit je kunt kiezen. Dat zijn de restitutiepolis/combinatiepolis, de naturapolis en de beperkte naturapolis, ook wel budgetpolis genoemd.

Restitutiepolis/combinatiepolis

Voor de restitutiepolis betaal je bij dezelfde verzekeraar de meeste premie, maar je hebt dan ook de hoogste keuzevrijheid. Als verzekerde krijg je de kosten van zorg vergoed bij alle zorgaanbieders in ons land, ongeacht of de zorgaanbieder een contract heeft met jouw verzekeraar. Let op: dit geldt voor je basisverzekering, voor je aanvullende verzekering kunnen andere regels gelden.

Een restitutiepolis mag alleen zo heten wanneer er vrije keuze bestaat en ook niet-gecontracteerde zorg dus volledig vergoed wordt. Soms wordt er op een paar specifieke specialismen (zoals GGZ en wijkverpleging) wel met gecontracteerde zorgverleners gewerkt, de keuze is dan dus voor die onderdelen beperkter. Zo’n polis heet een combinatiepolis.

Naturapolis

Ga je als verzekerde met een naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, dan kan het voorkomen dat je een deel van de rekening zelf moet betalen. Er wordt dan bijvoorbeeld maximaal vijfenzeventig procent vergoed, de rest betaal je uit eigen zak. De premie van dit type verzekering is lager dan een restitutiepolis. Doorgaans hebben verzekeraars veel partijen onder contract.

Budgetpolis

Een budgetpolis is een variant op de naturapolis. Het aantal zorgaanbieders is beperkt en de vergoeding wanneer je toch naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat, is lager dan bij een naturapolis. De reden dat mensen voor zo’n polis kiezen is voornamelijk de premie en het verwachte lage zorggebruik. Het voordeel is dat de zorgverzekeraar heel doelmatig kan inkopen en de premies laag blijven. Uit een onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid blijkt dat veel Nederlanders met zo’n polis hier tevreden mee zijn, maar dat ze soms ook onaangenaam verrast zijn wanneer ze bij moeten betalen of verder moeten reizen naar een ziekenhuis dan ze hadden verwacht.

Houd met deze punten rekening:

  • Weeg voor jezelf af of je veel of weinig zorg verwacht het komende jaar en of je het prettig vindt om zelf te kiezen waar je behandeld wordt.
  • Overweeg je een budgetpolis? Controleer dan eerst of er zorgaanbieders in jouw regio zijn gecontracteerd. Belangrijk wanneer je bijvoorbeeld geen eigen vervoer hebt.
  • Kijk ook naar andere knoppen waar je aan kunt draaien, zoals de omvang van je eigen risico of naar aanvullende en tandartsverzekeringen. Mogelijk passen die beter bij je als je kosten wilt besparen.
  • Word je als bezitter van een budgetpolis doorverwezen door je huisarts, check dan of je wel wordt doorverwezen naar een gecontracteerde aanbieder.
  • Let op: budgetpolissen hebben vaak het woord ‘budget’ of 'select' in hun naam, maar soms ook niet.
  • Meeverzekerde kinderen hebben dezelfde polis als jijzelf. Sommige zorgverzekeraars geven kinderen echter een automatische upgrade naar een gewone naturapolis. Controleer dit.
  • Spoedeisende hulp wordt altijd vergoed, voor welke variant je ook hebt gekozen.
  • Overweeg je over te stappen naar een andere verzekeraar of een andere polis, ga dan na of je met de polis die je op het oog hebt nog steeds terecht kunt bij jouw vertrouwde zorgaanbieder.
Categoriën: Particulier , Tips
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading