Print

Is jouw bedrijf voorbereid op klimaatrisico’s? (4)

Is jouw bedrijf voorbereid op klimaatrisico’s? (4)

We weten inmiddels allemaal dat de kans op extreem weer toeneemt. Langdurige droogte, hevige regen of zware stormen komen steeds vaker voor. Door de juiste preventieve maatregelen te treffen, kan je als ondernemer schade en gedoe door extreem weer beperken. Deze keer: wind en storm.

Het stormrisico in Nederland kan toenemen als het klimaat extreem verandert en de wereldwijde temperatuur stijgt met 4,5°C. Bij een kleinere temperatuurstijging verwacht het KNMI weinig verandering in het aantal stormen (windkracht 9, 10 en 11) en de kracht van stormen. Tornado’s (windvlagen met een snelheid tussen de 120 en 250 kilometer per uur) en orkanen (windkracht 12) komen weinig voor in Nederland. Het is nog onzeker of het aantal tornado’s en orkanen zal toenemen. In het huidige klimaat komen perioden voor met veel extreme wind, afgewisseld door perioden waarin het weinig stormt. De grootste schade ontstaat tijdens stormen in de zomer en de herfst. De bomen staan dan vol in het blad en vangen veel wind.

Wat kun je doen?

Bevestiging externe zaken: Controleer regelmatig of reclameborden, schotels, antennes, vlaggenmasten en dergelijke goed bevestigd zijn.

Dak: Zitten de dakpannen en de daklagen goed vast? Denk ook aan eventuele apparatuur op het dak en vergeet de zonnepanelen niet. Laat het dak uit voorzorg jaarlijks controleren.

Glas: Heeft het bedrijfspand veel glas? Sla dan reserveglas in. Zo kun je kapot glas snel vervangen en grotere schade voorkomen. Houd wel rekening met jouw eigen veiligheid. Een ruit kan bij veel wind makkelijk breken of omwaaien.

Takken: Controleer regelmatig op losse, dode of overhangende takken, ook op de plaats waar de medewerkers hun auto parkeren.

Erf: Zet losse goederen en materialen vast.

Check de verzekering

Heb je als ondernemer scherp hoe je verzekerd bent tegen het risico van harde wind en storm? Stormschade is verzekerd op de opstalverzekering (gebouwenverzekering). De verzekeraar gaat er daarbij overigens wel van uit dat het onderhoud op orde is. Ook geldt er meestal een eigen risico. Check ook of een glasdekking is inbegrepen.
Is door de storm een lekkage ontstaan? Of heb je bijvoorbeeld goederen buiten opgeslagen? Om je goederen of voorraad te beschermen kun je een goederen- en inventarisverzekering afsluiten. Een bedrijfsschadeverzekering dekt de schade in geval het bedrijf stil komt te liggen doordat het pand bijvoorbeeld tijdelijk niet te betreden is.

Lees ook:
Bliksem
Droogte
Neerslag

Categoriën: Zakelijk , Schade , Tips
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading