Print

Is jouw bedrijf voorbereid op klimaatrisico’s? (3)

Is jouw bedrijf voorbereid op klimaatrisico’s? (3)

We weten inmiddels allemaal dat de kans op extreem weer toeneemt. Langdurige droogte, hevige regen of zware stormen komen steeds vaker voor. Door de juiste preventieve maatregelen te treffen, kan je als ondernemer schade en gedoe door extreem weer beperken. Deze keer: extreme neerslag en overstroming.

In de afgelopen honderd jaar verdubbelde het aantal buien waarin meer dan 30 millimeter regen valt. Deze buien vallen vaak in de zomer en het meest in de kustgebieden. Extreme neerslag kan schade veroorzaken door lekkende daken en wateroverlast op straat. Ook overstromingen zijn een reëel risico. Bijvoorbeeld na het overlopen of breken van dijken door extreme neerslag, of door een grote hoeveelheid smelt-of regenwater uit het buitenland. Er kan ook water binnenstromen vanuit zee. In de klimaateffectatlas kun je kijken hoe groot het risico op overstroming of hoog water bij extreme neerslag in jouw straat is.

Wat kun je doen?

Daken en afvoeren: Als de afvoer niet goed werkt, blijft het water liggen en dat zorgt voor druk op de dakconstructie. Die opeenhoping van water op één plek heet wateraccumulatie. Heb jij inzicht in het wateraccumulatierisico van het dak van het bedrijfspand? Zo niet, dan is het verstandig om het dak te laten controleren door een gespecialiseerd adviesbureau of constructeur.

Drempels: Zorg dat het vloerniveau van het gebouw hoger ligt dan het straatniveau. Leg een extra drempel aan of verhoog de drempel. Vaak zijn schuren, garages, winkels of een koekoek(souterrain) niet voorzien van een drempel.

Opslag goederen: Staan goederen of inventaris op de begane grond of in een kelder? Plaats deze zaken dan op minimaal 10 centimeter van de vloer. Dit kan door middel van een stelling, houten pallets, bakstenen of houten blokken.

Zandzakken: Het komt voor dat door hevige regenval straten blank komen te staan. Bevindt jouw bedrijf zich (deels) op de begane grond? Dan is het verstandig om zandzakken bij de hand te hebben. In geval van noodweer helpen deze zandzakken om het water van buitenaf tegen te houden.

Waterkerende afsluiting: Het is ook een mogelijkheid om het terrein rondom het bedrijfspand te voorzien van een gemetselde of betonnen muur met een waterkerende afsluiting.

Check de verzekering

Heb je als ondernemer scherp hoe je verzekerd bent tegen het risico van extreme neerslag en overstroming? Zo kan de definitie van neerslag verschillen per zakelijke polis. Soms vallen overlopende oevers bijvoorbeeld onder 'overstroming'. Niet verzekerd is in de regel schade door neerslag die door openstaande toegangen naar binnen stroomt. Ook schade door het instorten van een plat dak als niet voldaan is aan het bouwbesluit is niet gedekt, evenals schade door slecht onderhoud.
Lokale overstromingen zijn over het algemeen goed te verzekeren op de opstalverzekering. Voor schade door grote rivieren en zee zijn burgers en bedrijven afhankelijk van overheidssteun op basis van politieke besluitvoering achteraf, via de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts).

Lees ook:
Klimaatrisico bliksem
Klimaatrisisco droogte

Categoriën: Zakelijk , Schade
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading