Print

Is jouw bedrijf voorbereid op klimaatrisico’s? (1)

Geplaatst op:
Is jouw bedrijf voorbereid op klimaatrisico’s? (1)

We weten inmiddels allemaal dat de kans op extreem weer toeneemt. Langdurige droogte, hevige regen of zware stormen komen steeds vaker voor. Door de juiste preventieve maatregelen te treffen, kan je als ondernemer schade en gedoe door extreem weer beperken. Deze keer: bliksem.

Door klimaatverandering stijgt het aantal zomerse en tropische dagen. Onweersbuien zullen dan ook vaker voorkomen. Daarmee stijgt de kans op bliksemontladingen en dus op schade door blikseminslag. Hoe warmer het wordt, hoe groter die kans is: per graad opwarming neemt het aantal bliksemontladingen toe met 10 tot 15 procent.

Wat kun je doen?

  • Installatie bliksemafleider: Om de kans op blikseminslag te verkleinen, kan een bedrijfspand worden voorzien van een uitwendige bliksemafleider conform NEN-EN-IEC 62305. De juiste beveiligingsklasse kan vastgesteld worden aan de hand van de risicoklasse-indeling. Na installatie is het belangrijk dat de installatie periodiek wordt gecontroleerd op een goede werking. Zo kunnen eventuele gebreken tijdig worden hersteld.
  • Voorkom schade door overspanning: Een blikseminslag of inductie (ontlading zonder inslag) kan leiden tot overspanning via het elektriciteitsnet en overige geleidende leidingen in gebouwen. Hierdoor kan ernstige schade ontstaan aan vitale (digitale) apparatuur en aansturingen van de verschillende installaties. Ook ontladingen op verre afstand kunnen overspanning veroorzaken. Schade door overspanning kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfscontinuïteit. Sluit apparatuur eventueel aan op glasvezelkabel dat niet gevoelig is voor blikseminslag.
  • Beveiligingsplan: Om een afgewogen beveiliging en de juiste apparatuur te kiezen, is het noodzakelijk dat een erkende installateur de beveiligingen aanbrengt aan de hand van een beveiligingsplan (conform de NEN-EN-IEC 62305 en de Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 8110).

Check de verzekering

Wat dekt jouw gebouwenverzekering (zakelijke opstalverzekering) als het gaat om schade door blikseminslagen of inductie? Wordt bijvoorbeeld ook schade na een blikseminslag buiten het eigen perceel vergoed? Wat is het verzekerd bedrag en is dat voldoende?

Categoriën: Zakelijk , Schade

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 17:11  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
Marcel - 26 jul 15:08  Antwoord
Nepnieuws. Er is geen toename aan extreem weer, dat staat zelfs in het IPCC rapport. Wereldwijd is zelfs het aantal doden door (extreem) weer afgenomen, ondanks de gegroeide bevolking. Vraag maar na bij Stichting Clintel, een objectieve klimaatorganisatie.
Bij een warmers klimaat heb je aan de ene kant wel wat meer warmte maar schade door (extreme) kou en vorst neemt dan af. Er vallen meer slachtoffers door kou dan door warmte.
Jammer deze politiek gekleurde linkse berichtgeving op deze site. Wordt deze site beheerd door Groen Links?
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?