In het kort:
>> Kwart van woningen boven vraagprijs verkocht.
>> Loan to Value daalt in 2018 van 101% naar 100%.
>> Overige kosten moeten uit eigen zak betaald worden.
>> Voordeel voor tweeverdieners: meer lenen in 2018.
>> Mogelijkheden voor starters om te kopen beperkt.
Huis kopen? Lees hier wat er in 2018 verandert m.b.t. de hypotheeknormen.
Het gaat goed met de Nederlandse huizenmarkt. In tegenstelling tot enkele jaren geleden stijgt het aantal verkopen aanzienlijk en zitten de huizenprijzen weer in de lift. In het afgelopen kwartaal werd zelfs meer dan een kwart van de woningen voor of boven de vraagprijs verkocht. Huizenkopers mogen dan ook van geluk spreken als zij de hoogste bieder zijn. Maar check voordat je een bod uitbrengt op jouw droomhuis wel eerst hoeveel jouw maximale hypotheek is en wat je zelf aan wonen uit wilt geven. Bereid je goed voor. Vanaf 2018 vinden er namelijk weer enkele veranderingen met betrekking tot de hypotheeknormen plaats.
Voor het financieren van een nieuwe koopwoning wordt in de meeste gevallen gebruikgemaakt van een hypotheek via de bank. In 2017 kun je een hypotheek afsluiten tot maximaal 101% van de waarde van je koophuis (Loan-to-Value). Zoals het er nu naar uitziet wordt dit bedrag in 2018 verlaagd tot maximaal 100% van de waarde van je koophuis. Eventuele overdrachtsbelasting of kosten voor een verbouwing moeten daarom volledig uit eigen zak betaald worden. Een hogere hypotheek blijft wel mogelijk als je de maximale hypotheek wilt verhogen voor energiebesparende maatregelen, zoals dakisolatie, energiezuinige kozijnen en deuren en zonneboilers.
Meer hypotheek voor tweeverdieners
Gelukkig is er ook goed nieuws. Tweeverdieners kunnen vanaf volgend jaar juist meer lenen. Voor de maximale hypotheek wordt er ook rekening gehouden met het inkomen (Loan-to-Income). Werken jullie allebei? Dan wordt er voor het berekenen van de maximale hypotheek gekeken naar beide inkomens. Deze worden echter niet bij elkaar opgeteld: het laagste inkomen telt gedeeltelijk mee. Tot twee jaar geleden telde slechts een derde van het laagste inkomen mee. In 2017 werd dit percentage verhoogd tot 60%. In 2018 wordt het gewicht van het tweede inkomen opnieuw verhoogd en mag het laagste inkomen voor 70% worden meegenomen bij de hypotheekaanvraag. Ten opzichte van 2015 is de leencapaciteit dus flink vergroot.
Gevolgen voor starters
Hoewel de vooruitzichten voor tweeverdieners positief zijn, wordt het voor starters juist lastig om met dit maximale hypotheekbedrag een woning aan te schaffen. Zij beschikken over het algemeen niet over voldoende spaargeld om extra kosten, zoals kosten koper, contant te betalen. Ook huren is in veel gevallen geen optie vanwege het tekort aan huurwoningen in het middensegment. Daarom pleit de markt voor meer oplossingen zodat ook starters volgend jaar voldoende hypotheek kunnen krijgen voor een bod op hun droomhuis.
Heb jij een nieuwe koopwoning op het oog en ben je benieuwd wat er allemaal bij de aanschaf van een huis komt kijken? Hier lees je meer.